Конзумирање сока од цвекле богатог нитратима може да помогне у смањењу ризика од срчаних болести код жена у менопаузи, показало је истраживање америчког Универзитета Пен стејт.
![1718532265_3888366_shutterstock-1402192535_ff.jpg](/cache/images/f/c/3/9/b/fc39bca671f0964e9a673dc845c0976e622e8f0b.jpg)
Наиме, организам претвара нитрат у азотни оксид, који опушта и шири крвне судове, побољшавајући проток крви и снижавајући крвни притисак. У менопаузи тело драстично смањује производњу естрогена, који, између осталог, одржава ниво овог оксида.
Три велике цвекле
За потребе студије, тим истраживача тестирао је како сок од цвекле утиче на здравље крвних судова у менопаузи код 24 жене у 50-им и 60-им годинама.
Прво је тестиран рад крвних судова испитаница пре него што су узимале две чаше сока од цвекле (70 мл) као почетну дозу.
Затим су пиле једну чашу концентрованог сока од цвекле свако јутро недељу дана, при чему је свака порција садржавала еквивалентну количину нитрата као три велике цвекле.
Након неколико недеља, замољене су да пију сок од цвекле из којег је уклоњен нитрат. Затим је још једном испитана њихова васкуларна функција.
Резултати су показали да свакодневно испијање сока од цвекле богатог нитратима побољшава проток крви код ових жена.
Резултати су посебно важни за жене које су ушле у менопаузу будући да уобичајени третмани попут хормонске супституционе терапије могу са собом да носе одређене ризике, као што је мождани удар.
Такође, истраживање је важно јер са менопаузом расте и ризик од срчаних обољења. Жене се, наиме, након смањења нивоа естрогена, по степену овог ризика изједначавају са мушкарцима.
Смањење ризика од срчаних болести
Нитрати се често додају храни - као што су прерађени сухомеснати производи, али имају потенцијал да повец́ају ризик од рака. Међутим, нитрати добијени из биљака имају кардиоваскуларне предности, јер људско тело може да их претвори у азотни оксид, што не може да уради са нитратом који се додаје месу.
Поврц́е добија нитрате из земље у којој се гаји. Њима је посебно богато зелено лиснато поврће попут спанаћа или руколе, као и цвекла, целер и шаргарепа.
Истраживања сугеришу да редовна употреба ових намирница може да помогне у одржавању кардиоваскуларног здравља.
Налази студије објављени су у часопису "Фронтиерс ин Нутритион".
(Неwсwеек / Курир)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ