Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СОК ОД ЦВЕКЛЕ: Смањује ризик од срчаних болести

Конзумирање сока од цвекле богатог нитратима може да помогне у смањењу ризика од срчаних болести код жена у менопаузи, показало је истраживање америчког Универзитета Пен стејт.

1718532265_3888366_shutterstock-1402192535_ff.jpg
Фото: Схуттерстоск
Oglas

Наиме, организам претвара нитрат у азотни оксид, који опушта и шири крвне судове, побољшавајући проток крви и снижавајући крвни притисак. У менопаузи тело драстично смањује производњу естрогена, који, између осталог, одржава ниво овог оксида.

Три велике цвекле

За потребе студије, тим истраживача тестирао је како сок од цвекле утиче на здравље крвних судова у менопаузи код 24 жене у 50-им и 60-им годинама.
Прво је тестиран рад крвних судова испитаница пре него што су узимале две чаше сока од цвекле (70 мл) као почетну дозу.
Затим су пиле једну чашу концентрованог сока од цвекле свако јутро недељу дана, при чему је свака порција садржавала еквивалентну количину нитрата као три велике цвекле.
Након неколико недеља, замољене су да пију сок од цвекле из којег је уклоњен нитрат. Затим је још једном испитана њихова васкуларна функција.
Резултати су показали да свакодневно испијање сока од цвекле богатог нитратима побољшава проток крви код ових жена.

Резултати су посебно важни за жене које су ушле у менопаузу будући да уобичајени третмани попут хормонске супституционе терапије могу са собом да носе одређене ризике, као што је мождани удар.

Такође, истраживање је важно јер са менопаузом расте и ризик од срчаних обољења. Жене се, наиме, након смањења нивоа естрогена, по степену овог ризика изједначавају са мушкарцима.

Смањење ризика од срчаних болести

Нитрати се често додају храни - као што су прерађени сухомеснати производи, али имају потенцијал да повец́ају ризик од рака. Међутим, нитрати добијени из биљака имају кардиоваскуларне предности, јер људско тело може да их претвори у азотни оксид, што не може да уради са нитратом који се додаје месу.

Поврц́е добија нитрате из земље у којој се гаји. Њима је посебно богато зелено лиснато поврће попут спанаћа или руколе, као и цвекла, целер и шаргарепа.

Истраживања сугеришу да редовна употреба ових намирница може да помогне у одржавању кардиоваскуларног здравља.

Налази студије објављени су у часопису "Фронтиерс ин Нутритион".

(Неwсwеек / Курир)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas