Целер је богат различитим витаминима и минералима што га са разлогом држи на првом месту најлековитијих биљки
Целер је, уз шаргарепу и першун, веома заступљен у кухињама широм света, а његова својства су примењива и у алтернаативној медицини.
Лист ове биљке можете користити и као декорацију јелима, а сам целер се у исхрани користи свеж или термички обрађен.
Витамини које садржи ова биљка не могу се ни побројати. Богат је витаминима Б комплекса, витамином Ц и К, фолном киселином и калијумом.
Конзумација целера помаже у очувању здравља кардиоваскуларног система, а идеална је храна и за пацијенте са високим холестеролом.
Још је Хипократ прописивао употребу сока од целера за лечење нервне напетости.
Пхото: Профимедиа
Целер ефикасно смањује упалу.
Семе целера садржи око 20 антиинфламаторних једињења који помажу организму у току запаљења.
Регулише пробаву и помаже у очувању дигестивног тракта.
Садржи једињења која штите желудац и спречавају његово оштећење. Доказано смањује појаву чирева на желуцу. Осим овога, целер садржи 95 одсто воде и омогућава нормалну пробаву хране и одржава цревну бактеријску флору.
Утиче на смањење нивоа холестерола.
Да бисте сачували здравље срца, уврстите целер у свакодневну исхрану. Доказано је да ова биљка може смањити укупну концентрацију холестерола и триглицерида.
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: БЕЗГЛУТЕНСКИ пудинг: За сваког по нешто (РЕПЕПТ)
Целер се препоручује и особама које имају проблема са регулацијом шећера у крви, највише због свог ниског гликемијског индекса. Још један битна ставка јесте да не садржи много натријума, јер се данас висок унос натријума повезује са високим притиском. Магнезијум и гвожђе у целеру неутралишу киселу храну.
Постоји још много дејстава целера због којих треба да га уврстите у бар један оброк, а поцените сами да ли је ово све тачно уколико сте чули стару народну изреку "целер лечи сваки фелер".
БОНУС ВИДЕО: