Много је разлога зашто целер треба да буде заступљен у свакодевној исхрани.
Реч је о нискокалоричној намирници са високим процентом воде, због чега је идеална за оне који воде рачуна о тежини.
Прочитајте још: ПЕТ РАЗЛОГА због којих свако јутро треба да поједете 4 НАТОПЉЕНА бадема
Целер је одличан за дијету
Целер је одличан извор калијума и калцијума, који су изузетно важни за здравље костију, нервни систем и нормализацију крвног протиска. Има снажно антиоксидативно дејство, а богат је и витамином Ц и гвожђем. Лситови целера су благотворни за наше здравље, па их не треба искључити из салате. Садрже минимум шећера и холестерола, а готово да немају ни масти.
Целер је препун влакана и даје осећај ситости
Висок проценат воде и влакана у стабљикама помаже да се осећамо сити. Такође, одличан је пробиотик и спречава надимање.
Једите стабљику дневно
Препоручује се најмање једна стабљика дневно онима који имају пробавне проблеме. Намирнице са високим уделом влакана помажу у спречавају срчаних болести, дијабетеса, опситпације и хемороида.
Прочитајте још: ВАТРЕНИ ТОНИК ЗА ЈАЧИ ИМУНИТЕТ: Комбинација јабуковог сирћета и рена УБИЈА сваки вирус! (РЕЦЕПТ)
Једно од активних једињења целера је фитохемијски куамрин који је ефикасан у превенцији карцинома, а доказано је да појачава активност белих крвних зрнаца који помажу у борби против ове опаке болести.