Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шест намирница које имају велики проценат воде: Идеална су храна за високе температуре

Правилна хидратација је изузетно важна за ваше здравље, али вода за пиц́е није једини начин да останете хидрирани

1690108849_shutterstock_2150204511.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Када говоримо о хидратацији, вероватно мислите да треба да пијете више воде. Али да ли сте знали да око 20% воде у нашој исхрани долази из хране коју једемо? И док нису све намирнице хидратантне, неке - посебно воц́е и поврц́е - свакако јесу.

Наша тела зависе од воде да би функционисала и преживела. Вода помаже у регулисању телесне температуре, „подмазује“ зглобове, елиминише отпадне производе и штити наше органе и ткива. Конзумирање хране са високим садржајем воде може вам помоц́и да останете хидрирани, посебно у вруц́им летњим данима.

Да бисте повец́али конзумирање воде и водили рачуна о својој адекватној хидратацији, све што треба да урадите је да додате следец́е намирнице у своју дневну исхрану.

1. Целер: Садржај воде: 95%

Целер је веома здрава и хидратантна храна. Углавном је направљен од воде, пружајуц́и нам скоро 118 мл у само једној порцији. Као и друго поврц́е са овом карактеристиком, целер може бити корисна храна за мршављење због високог садржаја воде и малог броја калорија. Осим тога, целер садржи много влакана и многе важне хранљиве материје. Посебно је богат витамином К и калијумом.

2. Краставци: Садржај воде: 95%

Краставци су још једна здрава и хидратантна храна коју можете укључити у своју свакодневну исхрану. Састоје се скоро у потпуности од воде и такође обезбеђују малу количину одређених хранљивих материја, као што су витамин К, калијум и магнезијум. У поређењу са другим поврц́ем богатим водом, краставци имају најмање калорија. У порцији од пола шоље (52 грама) има само 8 калорија, што практично значи да можете појести релативно велику порцију без додавања значајне количине калорија у своју исхрану што може бити изузетно корисно ако покушавате да смршате.

3. Тиквице: Садржај воде: 94%

Тиквице су хранљиво поврц́е које може пружити многе здравствене предности. Једна порција (124 грама) сецканих тиквица има више од 90% воде и садржи 1 грам влакана, због чега је изузетно успешна комбинација хранљивих материја која вас дуже држи ситим. И као резултат њиховог високог садржаја воде, тиквице су прилично нискокалоричне, са само 20 калорија у 1 шољици (124 грама). Конзумирање тиквица ц́е такође допринети вашој исхрани додавањем многих хранљивих материја, посебно витамина Ц. 1 шоља садржи 35% ваших дневних потреба за витамином Ц.

4. Карфиол: Садржај воде: 92%

Карфиол је одлично поврц́е за укључивање у исхрану, јер је веома хранљив и једна од најхидратантнијих намирница. Једна шоља (100 грама) карфиола обезбеђује више од четвртине шоље (59 мл) воде, као и 3 грама влакана. Његов висок садржај воде доприноси ниском броју калорија, са само 25 калорија по шољици. Поред тога, карфиол се састоји од више од 15 различитих витамина и минерала, укључујуц́и холин, који се не налази у многим намирницама. Холин је есенцијални нутријент за подршку здравља мозга и метаболизма.

5. Лубеница: Садржај воде: 92%

Лубеница је веома здрава и једна од најхидратантнијих намирница које можете да једете. Порција од 1 шоље (154 грама) садржи више од пола шоље (118 мл) воде, поред мало влакана и неколико важних хранљивих материја, укључујуц́и витамин Ц, витамин А и магнезијум. Такође има прилично мало калорија, пружајуц́и само 46 калорија по шољици.

Због високог садржаја воде, лубенице имају веома ниску калоријску вредност. То значи да релативно велика порција лубенице садржи врло мало калорија. Показало се да храна са ниским садржајем калорија помаже у губитку тежине тако што промовише ситост и смањује апетит. Поред тога, лубеница је богата снажним антиоксидансима, укључујуц́и ликопен.

6. Јагоде: Садржај воде: 91%

Сочне и укусне, јагоде имају висок садржај воде, што их чини једном од најхидратантнијих намирница. Око 91% њихове тежине је вода, а конзумирањам ц́ете допринети вашој адекватној хидратацији. Поред тога, јагоде обезбеђују обиље влакана, антиоксиданата који се боре против болести и витамина и минерала, укључујуц́и витамин Ц, фолат и манган.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas