Уносом ових намирница нећете оптеретити систем за варење
Проблеми са дигестивним трактом и варењем су све чешћи - све више људи пати од киселине и горушице, надутости, гасова и осталих проблема. Стрес, нередовна и неправилна исхрана и мањак физичке активности могу довести до ових проблема.
Осим биљних чајева који вам могу помоћи у ублажавању ових проблема, потрудите се да се на вашем менију нађу и ове намирнице које могу поспешити рад органа дигестивног тракта, а самим тим и знатно мање оптеретити и желудац.
Јогурт
Пробиотици који се налазе у јогурту стимулишу раст здраве цревне флоре, а која као последицу има брже пробављање хране, елиминацију токсина, па тако и мршављење. Ферментисани млечни производи имају вишеструку корист по здравље - нормализују рад пробавног система, смањују ризик од развоја срчаних и васкуларних болести, штите црева од паразита итд. јер су богате протеинима, калцијумом и бифидобактеријама. Бифидобактерије се везују за зид црева и граде природну баријеру, спречавајући везивање штетних агенаса.
Фото: Пинтерест
Међутим, нутриционисти препоручују да јогурт и све остале ферментисане млече производе узимате минимум сат и по након јела!
Прочитајте још: Ова јела можете јести и у ВЕЧЕРЊИМ САТИМА, а да се НЕ УГОЈИТЕ: Чак су добра и за ваше здравље
Јабуково сирће
Јабуково сирће због својих антимикробних и антиоксидативних дејстава најпримењивији је лек за лечење најширег спектра здравствених тегоба. Јабуково сирће се користило још и у време Хипократа, оца медицине, као лек за многе болести, а данас је уопштено да помаже у губитку килограма, смањењу холестерола, смањењу нивоа шећера у крви. Ова магична намирница изузетно је богата и витаминима Б и Ц, а како је изузетно јака можете је помешати са топлом водом и мало меда, како бисте на природан начин покушали да умирите желудац и регулишете киселину.
Пиринач
У само 28 грама пиринча је чак 6 грама влакана. Пиринач због тога игра важну улогу у смањењу затвора и регулирању пробавног система. Уједно је природни диуретик који помаже уклањању вишка воде из тела. Он има врло мало масти и холестерола због чега је одличан за смањење гојазности. Богат је нутријентима и нема већих негативних учинака за здравље.
Ђумбир
Ђумбир садржи преко 100 биоактивних једињења, минерала, витамина Б6, Б12, магнезијум, натријум, калцијум, гвожђе и друге елементе. Користи се не само као зачинска биљка, већ и као лек и превентивно средство за јачање отпорности организма. Побољшава дејство антибиотика и циркулацију. Не садржи токсичне материје, па се зато свакодневно може користити. Гингерол је уљана смола корена ђумбира, представља јак антиоксиданс и има противупално и антибактеријско дејство.
Прочитајте још: Напитак који чуда за организам, а потребна су само ДВА састојка
Ђумбир се већ стотинама година користи за добро варење и за ублажавање цревних тегоба. Ова зачинска биљка има противупална својства и садржи ензим зингибаин, који помаже у варењу протеина. Чај од ђумбира ефикасно делује на непријатне дигестивне тегобе и чисти организам од отровних токсина који се таложе у организму.
Банане
Банане садрже витамин Б6, витамин Ц, магнезијум, бакар, манган, калијум и друге елементе који су неопходни када је у питању здравље нашег организма. Како су богате и натријумом, оне су добар диуретик и помажу елиминисању накупљене сувишне течности у организму.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ