Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЛЕКАРИ ПРЕДВИЂАЈУ 3 ПРОБЛЕМА: Час вам је топло, час хладно и не знате како да се обучете

Некад топло, некад хладно - тако јесење температурне разлике утичу на здравље.

1727777366_shutterstock_2504912037.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Сталне температурне флуктуације у јесен могу да буду заиста фрустрирајуће, поготово кад не знате шта да обучете у хладна јутра, топле дане и ледене вечери. Температурне разлике утичу на наше здравље, а самим тим се повећава ризик од настанка инфекција. У јесен се много чешће боримо са симптомима који могу да укажу на инфекцију - кијамо, кашљемо, боли нас глава, осећамо пецкање у грлу или се јежимо.

Према речима проф. Томаса Русоа са Универзитета у Буфалу, који је коментарисао за yахоо.цом, време само индиректно утиче на повећану учесталост прехладе и грипа у јесен и зиму. Међутим, више времена проводимо у затвореном простору, што погодује хватању вируса или бактерија. С друге стране, како температура пада у јесењим месецима, ниво влажности се смањује, што може да доведе до бржег раста микроба. Међутим, ниска температура неће изазвати прехладу.

"То је уобичајен мит", рекао је др Вилијам Шафнер.

Ипак, јесење температурне флуктуације и више времена проведеног у затвореном простору поклапају се са повратком деце у школу, што може да повећа ризик од настанка инфекције.

У јесен вас можда чекају проблеми са дисањем
Алерголог др Пурви Парик признао је у интервјуу за yахоо.цом да јесење температурне разлике могу да буду директно повезане са погоршањем квалитета ваздуха. Заузврат, др Аманда Дилгер скреће пажњу на продужење сезоне алергија узроковано овим флуктуацијама, нпр. повећањем концентрације полена у ваздуху.

Више температуре у дужем временском периоду доприносе повећању садржаја угљен-диоксида у ваздуху. Ово, заузврат, може да изазове нове или погоршање сезонских симптома алергије. Осцилације температуре у јесен посебно су штетне за астматичаре јер се дисајни путеви сужавају. Сув хладан ваздух такође може да изазове кратак дах и неконтролисане нападе кашља.

У јесен може доћи до свраба коже
Температурне флуктуације које су карактеристичне за јесен могу директно да утичу на стање коже, смањујући њену еластичност и мењајући њену текстуру. Поред тога, вероватније је да ће се симптоми екцема погоршати у хладнијим месецима. Непријатни симптоми укључују свраб, црвенило и суву кожу.

У јесен је већа вероватноћа да ћете се прегрејати
Људи који у јесењим данима ујутру морају да напусте кућу, добро познају овај осећај - због продорне хладноће морате топло да се обучете, а поподне са собом носите јакну у торби или у рукама. Одећа која није прилагођена температури, може да доведе до прегревања (топлотне исцрпљености), можданог удара и погоршања симптома хроничних болести.

Како да се заштитите у јесен?
У јесен, лекари препоручују редовно праћење временске прогнозе и квалитета ваздуха. Ако временски услови нису баш пријатни, боље је избегавати дужи боравак напољу. Овај аспект се првенствено односи на астматичаре, који би требало да буду подвргнути додатној контроли на јесен. Упркос нижој температури, не смете да заборавите на одговарајућу хидратацију. Темељно прање руку, ограничавање контакта са људима који су прехлађени и ношење маски на местима са пуно људи може да помогне у смањењу ризика од сезонске инфекције.

Мондо 

Бонус видео: 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas