Без обзира на то који је разлог настанка тромбова у крвотоку, осим лекова и исхрана има важну улогу, да би се ово стање држало под контролом.
Пре свега, саветује се мање масно месо - телетина, јунетина, пилетина без кожице, посне рибе. Веома битно је избегавање сланине, чварака, кобасица. Повремено је дозвољено конзумирање ћурећих прса или неке друге квалитетне посне шунке.
Када је о млечним производима реч, пожељни су они са мање млечне масти, а житарице би увек требало да буду интегралне. Пржење хране у дубоком уљу и поховање никако није дозвољено, већ искључиво кување на пари, гриловање или динстање.
Прочитајте још: Моћни зачин: ПРАХ који даје ДОБРО ЗДРАВЉЕ
Списак препорученог воћа и поврћа за ово здравствено стање је подугачак. На трпези оних који болују од згрушавања крви могу да се нађу - јабуке, агруми, лубенице, брескве, кајсије, ананас, све врсте лука, кромпир, парадајз, махунарке, печурке, коренасто поврће, кукуруз, краставац, тиквице, паприке.
Јабуке, агруми, лубенице, брескве, лук, кромпир, парадајз, краставац...
Врло је важно да се избегава храна богата витамином К, који утиче на коагулацију крви. То су купус, зелено лиснато поврће, укључујући броколи, карфиол, кељ, ротквице, белу репу, авокадо, боровнице, соју, грашак. Витамин К садрже и све џигерице, као и ацидофилни јогурт - јер његове бактерије саме производе овај нутријент.
Прочитајте још: Хладни дани обавезно доносе и "ЈАЧУ ХРАНУ"? Не наседајте на завере, ево које ВИТАМИНЕ морате уносити
Против стварања тромбова врло је ефикасан и зелени чај. Његови састојци смањују густину крви, спречавају слепљивање тромбоцита и таложење холестерола на артеријским зидовима, утичу на и растварање формираних угрушака, а самим тим спречавају појаву инфаркта и можданог удара. Такође, и многи зачини спречавају настанак тромба - љуте папричице, ђумбир, каранфилић, ким и куркума. N
Прочитајте још: Ова ДВА чаја би морала да има у кући СВАКА ЖЕНА
Први дан
Доручак
Јечмених пахуљица (3 кашике) помешати са по две кафене кашике млевеног лешника и сувог грожђа, прелити са 150 мл немасног јогурта, додати једну мању банану и 2 дл свежег сока од поморанџе.
Ручак
Супа од парадајза, шпагете од интегралног пшеничног, хељдиног или пиринчаног брашна са преливом од динстаних тиквица са свежим белим луком и першуном, салата од кукуруза и свеже црвене паприке, сок од јабуке
Вечера
Грилована телетина, салата од мешаног сезонског поврћа са дресингом од маслиновог и сусамовог уља и лимуновим соком, парче младог немасног сира, парче црног хлеба са семенкама
Прочитајте још: Они рађају у ЈЕСЕН, корен им је ЉУТ, неки расту као КОРОВ, а ПРИРОДНИ СУ ЛЕК за многе болести
Други дан
Доручак
Парче пите од хељдиних кора са надевом од немасног сира, лимунада
Ручак
Чорба са поврћем и телетина са кромпиром из рерне са парадајз салатом са немасним сиром, краставцем и пуно црног лука, зачињена маслиновим уљем, чаша минералне воде са лимуном
Вечера
Грилована пилетина са грилованим поврћем и парчетом интегралног хлеба
Прочитајте још: Чим ПРОКЛИЈА спреман је РЕЂУВЕЛАК: Магични напитак за ИМУНИТЕТ и чаролија за СТОМАК
Трећи дан
Доручак
Мешавину овсених, пшеничних, кукурузних и јечмених пахуљица (3 кашике) помешана са сувим грожђем, кајсијама и бадемима, прелити са 150 мл немасног јогурта
Ручак
Рибља чорба и динстан ослић зачињен маслиновим уљем и белим луком, поврће по жељи
Вечера
Грилована јунетина, салата од сезонског поврћа са хладно цеђеним уљем и лимуновим соком, парче црног хлеба
Једите паленту, јер је здрава Фото: Пиксабеј
Четврти дан
Доручак
Палента са салатом од краставаца зачињена са јогуртом, зачинским биљем и белим луком
Ручак
Интегрална тестенина са сосом од динстаних печурака, тиквица и паприке са мало немасног сира и чаша сока од брескве
Вечера
Две кришке интегралног хлеба са семенкама са намазом од хумуса који је зачињен белим луком, једно барено јаје и шоља немасног јогурта
Прочитајте још: Ове 3 намирнице су ИЗВОР КАЛЦИЈУМА, а МЛЕКО није међу њима
Пети дан
Доручак
Мешавину овсених, пшеничних, кукурузних и јечмених пахуљица (3 кашике) помешана са сувим грожђем, кајсијама и бадемима, прелити са 150 мл немасног јогурта
Ручак
Рибља чорба и динстан ослић зачињен маслиновим уљем и белим луком, поврће по жељи
Вечера
Грилована јунетина, салата од сезонског поврћа са хладно цеђеним уљем и лимуновим соком, парче црног хлеба
ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ