Суво воће, без обзира на његову смањену величину, може да представља праву енергетску бомбу.
Разлог за то је велики проценат влакана и хранљивих материја који остаје када се воћу одузме вода.
Најбољи пример за то је сува кајсија где у пола шоље овог сувог воћа има 4,7 грама влакана, док у истој количини свеже има само 1,6 грама. Суво воће је добар извор антиоксиданата и витамина Б.
Прочитајте још: Јогурт за имунитет, млеко за мишиће, а знате ли за шта је добар сок од вишње?
Истраживања су показала да особе које конзумирају суво воће имају здравије навике у исхрани и мању телесну масу.
Свакако треба да има на уму да је проценат шећера код сувог воћа већи него код свежег. Због тога неки људи морају да буду опрезни када конзумирају суво воће. На пример, шоља свежег грожђа има 23 грама шећера и 104 калорије, док иста количина сувог грожђа има 116 грама шећера и пет пута више калорија.
Прочитајте још: Ових 12 ствари уништавају мозак, а радите их свакодневно
Када је конзумирање сувог воћа у питању, препоручује се 15 грама оваквог воћа по оброку. Суво воће може да буде јако здрава ужина, посебно ако је комбиновано са орашастим воћем. Ако желите да смршате, водите рачуна да ограничите унос сувог воћа како не бисте успорили процес сагоревања масти.
Избегавајте суво воће којем је у процесу сушења додат шећер, што је случај са ананасом и другим кандираним воћем.
Прочитајте још: Природни МЕЛЕМ: Када би знали шта све лечи СОК ОД КРОМПИРА, пили бисте га сваког дана (ВИДЕО)
Ако сте осетљиви на неке конзервасне или имате астму, бирајте органске производе који их не садрже.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ