Suvo voće, bez obzira na njegovu smanjenu veličinu, može da predstavlja pravu energetsku bombu.
Razlog za to je veliki procenat vlakana i hranljivih materija koji ostaje kada se voću oduzme voda.
Najbolji primer za to je suva kajsija gde u pola šolje ovog suvog voća ima 4,7 grama vlakana, dok u istoj količini sveže ima samo 1,6 grama. Suvo voće je dobar izvor antioksidanata i vitamina B.
Pročitajte još: Jogurt za imunitet, mleko za mišiće, a znate li za šta je dobar sok od višnje?
Istraživanja su pokazala da osobe koje konzumiraju suvo voće imaju zdravije navike u ishrani i manju telesnu masu.
Svakako treba da ima na umu da je procenat šećera kod suvog voća veći nego kod svežeg. Zbog toga neki ljudi moraju da budu oprezni kada konzumiraju suvo voće. Na primer, šolja svežeg grožđa ima 23 grama šećera i 104 kalorije, dok ista količina suvog grožđa ima 116 grama šećera i pet puta više kalorija.
Pročitajte još: Ovih 12 stvari uništavaju mozak, a radite ih svakodnevno
Kada je konzumiranje suvog voća u pitanju, preporučuje se 15 grama ovakvog voća po obroku. Suvo voće može da bude jako zdrava užina, posebno ako je kombinovano sa orašastim voćem. Ako želite da smršate, vodite računa da ograničite unos suvog voća kako ne biste usporili proces sagorevanja masti.
Izbegavajte suvo voće kojem je u procesu sušenja dodat šećer, što je slučaj sa ananasom i drugim kandiranim voćem.
Pročitajte još: Prirodni MELEM: Kada bi znali šta sve leči SOK OD KROMPIRA, pili biste ga svakog dana (VIDEO)
Ako ste osetljivi na neke konzervasne ili imate astmu, birajte organske proizvode koji ih ne sadrže.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU