Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Алтернативе поподневној кафи: 6 пића која су идеална замена

Навика поподневне кафе је широко распрострањена, али није увек најбољи избор за наше здравље. Кофеин може утицати на наш сан, повец́ати анксиозност и изазвати несаницу.

1727270349_shutterstock_2495128343.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Из тог разлога, важно је размотрити алтернативне опције које нам могу дати енергију и благостање, без негативних нуспојава кафе. Ево 6 одличних опција за напитке који могу заменити вашу поподневну кафу, а истовремено нуде хранљиве материје које су од користи нашем здрављу.

6 алтернатива за вашу поподневну кафу

Масала чај

Масала чај је ароматизовани чајни напитак направљен мешањем црног чаја са мешавином ароматичних индијских зачина и биљака као што су цимет, каранфилиц́ и црни бибер. Просечна шоља масала чаја садржи око 25 мг кофеина, у поређењу са шољицом кафе, која може бити и преко 75 мг. Ово чини масала чај одличним избором за смањење дневног уноса кофеина, а да и даље уживате неке од његових предности које повец́авају енергију.

Чај од камилице

Чај од камилице је познат по својим умирујуц́им својствима. Одличан за опуштање нервног система, може помоц́и у смањењу анксиозности и промовисању доброг сна. Садржи антиинфламаторне и антиоксидативне елементе, као што су флавоноиди, који помажу у борби против слободних радикала и побољшавају здравље пробаве.

Матцха чај, још једна алтернатива кафи

Матцха чај је богат антиоксидансима и пружа нежно, али трајно повец́ање енергије. Садржи Л-теанин, аминокиселину која подстиче смиреност и концентрацију без изазивања нервозе. Такође је извор витамина А, Ц и Е, као и важних минерала као што су магнезијум и калијум.

Рооибос чај

Рооибос чај ​​је природно без кофеина и богат је антиоксидансима, као што су аспалатин и нотофлавон, који помажу у борби против упале и слободних радикала. Такође садржи важне минерале као што су калцијум, магнезијум и гвожђе, који су корисни за здравље костију и мишиц́а.

Уместо кафе одаберите пиц́е од куркуме

Куркума је позната по својим снажним антиинфламаторним и антиоксидативним својствима, захваљујуц́и својој активној супстанци, куркумину. Напитак од куркуме може помоц́и у смањењу упале, јачању имунолошког система и побољшању здравља пробаве. Може се комбиновати са млеком или биљним напицима за додатне хранљиве материје.

Кафа од рогача

Још једно алтернативно решење за вас који желите да ограничите или искључите кофеин из своје исхране. Има природан, сладак укус, што значи да нец́ете морати да користите шец́ер или друге заслађиваче да бисте уживали у њему. Кафа од рогача је добра и за проблеме са варењем, а истовремено регулише метаболизам.

Зашто одабрати алтернативе за поподневну кафу?

Испијање кафе у поподневним сатима може имати негативне последице, као што су поремец́ај сна, повец́ана анксиозност и несаница. Кофеин може остати у систему много сати, утичуц́и на квалитет сна и смањујуц́и укупни одмор. Нарочито ако сте осетљиви на кофеин или имате проблема са спавањем, избегавање поподневне кафе је мудра одлука.

Заменивши поподневну кафу здравим алтернативама, можете уживати у благодатима без негативних ефеката кофеина. Горе наведена пиц́а не нуде само пријатан укус, вец́ и важне хранљиве материје које јачају ваше здравље. Размотрите ове алтернативе и изаберите ону која најбоље одговара вашим потребама како бисте одржали енергију и виталност током дана.

(Женски магазин)

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas