Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

7 врста поврћа које људи са дијабетесом могу да једу сваки дан: Од њих можете правити многа здрава и укусна јела

Доносимо вам 7 врста поврћа које људи са дијабетесом могу да једу сваки дан.

1726828547_shutterstock_2493280009.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Поврће је део скоро сваке препоруке о здравој исхрани и оно може да помогне у мршављењу, одржавању нивоа шећера у крви и код многих других здравствених проблема. Када је у питању дијабетес, треба узети у обзир и врсту поврћа која се конзумира, јер нису све једнаке.

Поврће пуно скроба, попут кромпира, пасуља и кукуруза, може да има директан ефекат на шећер у крви, али то не значи да оно треба да буде потпуно искључено из исхране, већ само да се конзумира умерено. Уместо тога, треба се окренути оном поврћу које има мањи садржај угљених хидрата, а више витамина, минерала и протеина. Које је то поврће и како га можете искористити у исхрани, прочитајте у наставку.

Спанаћ

Није Попај за џабе увек имао конзерву спанаћа при руци, јер је ово поврће врло корисно за здравље. Једна шоља сировог спанаћа има само 1 грам угљених хидрата, а веома је богат антиоксидансима попут витамина А. Може се користити сиров као додатак салати, али може и смрзнут као брикети, или из конзерве. Одличан је додатак за омлет богат протеинима, који је хранљив почетак дана.

Парадајз се често зове суперхраном, а иако припада воћу, његова употреба у исхрани више наликује поврћу. У просеку, један парадајз садржи само 5 грама угљених хидрата, а богат је витамином Ц и ликопеном. Постоји бројни начини његове употребе – може бити део салате, искористити се за богату чорбу, постати део соса или прелива… Може испробати и његову печену или гриловану варијанту, која чува свежину и сочност.

Броколи

Без обзира на здравствено стање, уколико не једете броколи, треба га уврстити у исхрану. Уз мали садржај угљених хидрата иде богатство витамина Ц, влакана и гвожђа. Њему треба сачувати арому, најбоље уз кување или печење, а такође може и да се грилује на брзину.

Купус

Овде вам нећемо открити топлу воду, сви знамо да је купус здрав и може се користити на више начина. Најбогатији је витамином Ц и витамином К. Обичан или црвени, може директно у салату, може за сарме или подварак, а добар је додатак и јелима прављеним у воку.

Прокељ

Попут броколија, и прокељ је на популарности добио трек у последње време. Када се скува, једна шоља овог поврћа садржи 10 грама угљених хидрата, а на то све иду витамин Ц, калијум и влакна. Не постоји конкретно јело чији је он саставни део, али увек можете испробати нове рецепте. Такође погодује брзом гриловању од ког неће изгубити боју.

Шпаргла

Можда код нас ова намирница није толико заступљена као у неким другим земљама, али она свакако има многа добра својства. Пуна је витамина А и К, чији препоручени дневни унос лако можете добити само из ње. Можете је скувати, али укуснија би могла да буде грилована, преливена са мало маслиновог уља и посута сољу и бибером.

Карфиол

Карфиол је добар на више начина, типично се може запећи или скувати као део неке чорбе, али постоји и једна занимљивија варијација. Од њега се може направити "пиринач" који је онда здрава замена ако баш морате избегавати скроб и шећер, а донеће вам обиље витамина Ц и витамина Б9 (фолна киселина).

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas