Лосос важи са врсту рибе која даје нашем организму пуно корисних ствари, међутим, људи једна вртса која много мање кошта, прижа још веће благодети људском телу.
Препорука свих нутрициониста и дијететичара јесте да се на менију човека нађе што више рибе и осталих морских плодова. Било би пожељно да их конзумирати минимално два пута недељено, а ако сте у могућности и чешће. У народну важи мишљење да је лосос најздравија риба, али због високе цене није свима приступачна. Међутим, многи су занемарили једну врсту рибе коју можете нађи на рафовима у свим продавницама.
Портал "Тодаy" саставио је листу најздравијих врста рибе на свету, а на убедљивом првом месту налазе се - сардине!
Зашто су сардине најбољи избор?
Приступачне, стабилне и пуне хранљивих материја, сардине у конзерви или свеже сардине заузимају круну као најбоља риба за јело. Препуне су омега-3 масних киселина заснованих на мору, познате по својим антиинфламаторним својствима и кардиоваскуларним предностима. Изненађујуће, сардине садрже чак више омега-3 по граму од лососа, што их чини моћним додатком вашим оброцима. Поред тога, они су богат извор калцијума и витамина Д, неопходних за здравље костију.
Пастрмка
Блиски рођак лососа, пастрмка нуди блажи укус и може неприметно да замени лососа у разним рецептима. Може се похвалити издашним количинама омега-3 масти и витамина Д, промовишући здравље срца и опште благостање.
Шкампи
Као популаран избор морских плодова, шкампи пружају нискокалорични извор протеина препун астаксантина, антиоксиданса са бројним здравственим предностима. Одлучите се за куване или гриловане препарате како бисте сачували његову нутритивну вредност. Мршав и благ укуса, бакалар обезбеђује обиље протеина и есенцијалних витамина Б, што га чини идеалним за оне који тек почињу са морском храном. Свестран је у методама кувања и добро се слаже са разним јелима.
Бранцин
Медитерански бранцин нуди немасни извор протеина богат витамином Д, подржава имунолошку функцију и апсорпцију калцијума. Његова мала величина и лако откоштавање чине га популарним избором за припрему целе рибе.
Инћуни
Препуни протеина, омега-3 и калцијума, инћуни дају сладак укус јелима као што су салате и тестенине. Било да су у конзерви или у облику пасте, они су укусан додатак вашем кулинарском репертоару.
Лосос
Лосос је високо рангиран на листи због свог нутритивног профила налик сардинама и блажег укуса, који се допада широј публици. Лосос обезбеђује довољно омега-3 масних киселина без бриге о контаминацији живом, што га чини безбедним и хранљивим избором. Ако се узгаја, веома је важно како се храни!
Туна
Конзервирана туна пружа згодан и приступачан извор протеина, омега-3 и есенцијалних хранљивих материја. Док уживате у умереним количинама, пазите да не претерујете јер конзервисана туна може да садржи висок ниво живе.
Укључивање ове здраве рибе у вашу исхрану не само да диверзификује ваше оброке, већ пружа и безбројне здравствене предности. Од здравља срца до подршке имунитету, морски плодови нуде обиље хранљивих материја за побољшање вашег благостања.
Јакобове капице
Пахуљасте и слатке, јакобне капице се допадају како новопридошлицама морских плодова тако и избирљивим јелима. Са мало живе и богате цинком и селеном, ове шкољке подржавају имунолошку функцију и опште здравље.
Ракови
Када се ужива у печеном, куваном или на пари, ракови су лаган и мршав извор протеина. Чувајте се имитације меса ракова и одлучите се за прави посао да бисте искористили његове нутритивне предности.
Дагње
Дагње су богате хранљивим материјама и мало калорија, дагње обезбеђују гвожђе, витамин Б12 и цинк. Упари
Стилл
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ