Жито треба обавезно да се нађе на трпези оболелих од високог крвног притиска и рака дебелог црева
Пшеница ублажава атритис и реуму, лечи од вируса, чисти организам и подмлађује, јер кожу чини еластичнијом, а помаже и против неких облика рака.
Домаћа пшеница је вековима била основна храна наших предака, а и данас најздравији оброк који човек може да поједе. Зрно пшенице је богато бета каротеном, витамином Е, калцијумом, магнезијумом, фосфорим и гвожђем. У самој клици налазе се састојци за које научници верују да се у њима крије тајна вечне младости. Због тога се у козметологији користе за креме којима се подмлађује кожа.
Прочитајте још: Ако вам се појаве бубуљице, осип, свраб, то вам организам шаље ПОРУКУ: Постоји једноставан начин да решите проблем
Ова житарица је нарочито корисна људима који имају проблема са килограмима, костима, али и бубрезима. Од пшенице може да се направи чај који је делотворан у борби против упале бубрега и бешике. Одлично регулише столицу, помаже у мршављењу.
Добар за бешику, регулише столицу и одличан је за дијету.
Такође, чај помаже и код болова у зглобовима, артритиса и реуме. Пошто је богат витаминима Б-комплекса препоручује се и онима који су имали херпес зостер. Када се пшеница комбинује са медом и орасима добија се прави еликсир здравља, што обилато користе поборници здравог начина живота.
Препоручује се особама који су имали херпес зостер.
Пшеница је хранљива, па је иделан доручак који дуго држи организам ситим. Наиме, цела зрна су богата изузетно корисним нутритијентима за организам. Такође, они којима се редовно пшеница налази на трпези спречавају многе болести попут затвора, хемороида и рака дебелог црева.
Једна шоља куване пшенице садржи само 151 калорију.
Прочитајте још: Лековита печурка АГАРИКУС топи килограме и убразава метаболизам
Кувана пшеница је одлична храна и за све који имају висок крвни притисак и проширене вене, па се у Русији препоручује као помоћно средство за растварање тромба, јер раствара крвне угрушке. Пружа оптималну количину доброг холестерола и триглицерида, што је идеално за људе са високим притиском.
Каша од пшенице
Добро опрану пшеницу (250 грама по особи) скувати да зрна омекшају, али не и да се распадну. Млеко загрејати, па додати процеђену пшеницу и 70 грама сувог грожђа, па кувати 15 минута док не постане попут каше. На крају се каши може додати 20 грама лешника, боровница...
Прочитајте још: ЈОГУРТ и још девет ствари помажу против алергије, ево и како
Салата од куване пшенице
Око 300 грама пшенице опрати и скувати док не омекша, а затим је прелити хладном водом. Оцедити пшеницу и додати шољу сецканог першуна, пола шоље сецканих листова нане, по један сецкан црни лук и парадајз. Салата се посоли и побибери, па зачини исцеђеним лимуном и маслиновим уљем.