Žito treba obavezno da se nađe na trpezi obolelih od visokog krvnog pritiska i raka debelog creva
Pšenica ublažava atritis i reumu, leči od virusa, čisti organizam i podmlađuje, jer kožu čini elastičnijom, a pomaže i protiv nekih oblika raka.
Domaća pšenica je vekovima bila osnovna hrana naših predaka, a i danas najzdraviji obrok koji čovek može da pojede. Zrno pšenice je bogato beta karotenom, vitaminom E, kalcijumom, magnezijumom, fosforim i gvožđem. U samoj klici nalaze se sastojci za koje naučnici veruju da se u njima krije tajna večne mladosti. Zbog toga se u kozmetologiji koriste za kreme kojima se podmlađuje koža.
Pročitajte još: Ako vam se pojave bubuljice, osip, svrab, to vam organizam šalje PORUKU: Postoji jednostavan način da rešite problem
Ova žitarica je naročito korisna ljudima koji imaju problema sa kilogramima, kostima, ali i bubrezima. Od pšenice može da se napravi čaj koji je delotvoran u borbi protiv upale bubrega i bešike. Odlično reguliše stolicu, pomaže u mršavljenju.
Dobar za bešiku, reguliše stolicu i odličan je za dijetu.
Takođe, čaj pomaže i kod bolova u zglobovima, artritisa i reume. Pošto je bogat vitaminima B-kompleksa preporučuje se i onima koji su imali herpes zoster. Kada se pšenica kombinuje sa medom i orasima dobija se pravi eliksir zdravlja, što obilato koriste pobornici zdravog načina života.
Preporučuje se osobama koji su imali herpes zoster.
Pšenica je hranljiva, pa je idelan doručak koji dugo drži organizam sitim. Naime, cela zrna su bogata izuzetno korisnim nutritijentima za organizam. Takođe, oni kojima se redovno pšenica nalazi na trpezi sprečavaju mnoge bolesti poput zatvora, hemoroida i raka debelog creva.
Jedna šolja kuvane pšenice sadrži samo 151 kaloriju.
Pročitajte još: Lekovita pečurka AGARIKUS topi kilograme i ubrazava metabolizam
Kuvana pšenica je odlična hrana i za sve koji imaju visok krvni pritisak i proširene vene, pa se u Rusiji preporučuje kao pomoćno sredstvo za rastvaranje tromba, jer rastvara krvne ugruške. Pruža optimalnu količinu dobrog holesterola i triglicerida, što je idealno za ljude sa visokim pritiskom.
Kaša od pšenice
Dobro opranu pšenicu (250 grama po osobi) skuvati da zrna omekšaju, ali ne i da se raspadnu. Mleko zagrejati, pa dodati proceđenu pšenicu i 70 grama suvog grožđa, pa kuvati 15 minuta dok ne postane poput kaše. Na kraju se kaši može dodati 20 grama lešnika, borovnica...
Pročitajte još: JOGURT i još devet stvari pomažu protiv alergije, evo i kako
Salata od kuvane pšenice
Oko 300 grama pšenice oprati i skuvati dok ne omekša, a zatim je preliti hladnom vodom. Ocediti pšenicu i dodati šolju seckanog peršuna, pola šolje seckanih listova nane, po jedan seckan crni luk i paradajz. Salata se posoli i pobiberi, pa začini isceđenim limunom i maslinovim uljem.