Рецепт за жито које се припрема за зимске задушнице

Састојци:
500 г пшенице
250 г шећера (или по укусу)
200 г ораха (млевених)
1 кесица ванилин шећера
1 кашичица цимета (по жељи)
100 г прах шећера (за посипање)
Припрема:
Прање и кување пшенице
Испрати пшеницу неколико пута док вода не буде бистра. Потопити је у воду преко ноћи (опционо, али помаже да се брже скува). Кувати пшеницу у великој количини воде док не омекша (око 1,5–2 сата). Повремено доливати воду ако испари. Када је кувана, процедити је и испрати хладном водом.
Млевење пшенице
Оставити пшеницу да се добро оцеди и осуши, па је самлети на машини за месо или уситнити штапним миксером. Додавање састојака У млевену пшеницу додати шећер, ванилин шећер, млевене орахе и цимет. Добро измешати да се сједини. Декорисање Пребацити жито у чинију и поравнати. Посути прах шећером и по жељи додати још ораха у облику крста. Жито се традиционално носи у цркву на освећење, а затим се дели у знак сећања на покојне.
Пријатно и нека буде на помен душама покојних!
БОНУС ВИДЕО