Осим што даје посебну арому јелима, изузетно је здрав
Ароматични босиљак сваком јелу може да да нови „шмек“, учини га другачијим и допадљивијим, али његова посебна вредност је што има и лековита својства, посебно ако је свеже убран...
Босиљак је ароматична биљка која се често користи као зачин у кувању. Међутим, многима промиче колико је заиста богата нутритивна и лековита вредност овог невероватног зачина. Ево седам добрих разлога зашто би требало да га користите чешће.
Богат антиоксидансима
Босиљак је богат антиоксидансима, који помажу у борби против слободних радикала у телу. Слободни радикали су молекули који могу да оштетете ц́елије и ткива, што може да доведе до различитих болести. Антиоксиданси у босиљку помажу у спречавању оштец́ења ц́елија и могу да смање ризик од хроничних болести као што су болести срца, дијабетес и рак.
Може побољшати варење
Босиљак побољшава варење. Један од начина на који то ради је повец́ање производње желудачне киселине, која је неопходна за правилно варење хране. Поред тога, овај зачин садржи влакна која одржавању здравље система за варење.
Може смањити упале
Ова ароматична биљка садржи једињења која имају антиинфламаторна својства. Она могу да помогну у смањењу упала у телу, што може да смањи ризик од хроничних болести као што су артритис и кардиоваскуларне болести.
Ублажава стрес
Босиљак има смирујуц́и ефекат на тело и помаже у смањењу стреса. Истраживања су показала да конзумациј босиљка може да смањи ниво кортизола, хормона који се ослобађа у телу током стресних ситуација.
Пријатељ срца
Ова зачинка биљка одржава здравље кардиоваскуларног система на неколико начина. На пример, помаже у снижавању нивоа холестерола у крви и смањењу крвног притиска, што заједно смањује ризик од срчаних обољења.
Може побољшати имунитет
Босиљак је богат витамином Ц, који је важан за јачање имуног система. Поред тога, садржи и друге хранљиве материје које помажу у одбрани организма од инфекција.
За здраву кожу
Босиљак садржи антиоксиданте који помажу у спречавању оштец́ења коже од слободних радикала. Поред тога, има антимикробна својства која спречавању инфекције коже.
Поред свих ових предности, ова ароматична биљка је нискокалорична и богатог укуса, што је чини одличним додатком готово сваком јелу. Можете је додати свему, од салата и тестенина до супа и варива. Освежавајуц́и напитак од босиљка можете направити и додавањем неколико листова у воду.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ