Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

БИЉКЕ ЗА СТАН које позитивно утичу на РАСПОЛОЖЕЊЕ: Користе се хиљадама година

Собне биљке могу значајно побољшати расположење и створити пријатнији амбијент у вашем дому.

1724844875_shutterstock_1794315433.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Добро је познато да било које биљке могу визуелно поправити изглед свачијег дома...

Међутим, постоје биљке које поред свог естетског изгледа имају много већу функцију – чине да се у њиховом присуству осећате много боље. Било да их поставите у спаваћу или дневну собу, сигурно ћете осетити њихов позитиван ефекат на ваше расположење, а самим тим и на здравље.

Њихова присутност уноси природну свежину и зеленило, што може смањити ниво стреса и побољшати ментално здравље. Биљке као што су лаванда и босиљак познате су по својим умирујућим својствима која могу допринети опуштању.

Поред тога, брига о биљкама може пружити осећај постигнућа и задовољства. Ове зелене оазе не само да освежавају простор, већ и позитивно утичу на ваше емоционално стање и генерално благостање.

Лаванда

Хиљадама година се овај мирисни, прелепи цвет сматрао природним леком који умирује нерве, ослобађа од главобоља, смањује порођајне болове, спречава инсомнију и депресију. Многе студије су доказале њену ефектност, а 2009. године је откривено да мирис лаванде успорава пулс и смирује људе који су изуложени великом стресу. Зато је ставити у просторију у којој проводите највише времена и открићете њена повољна дејства на целокупан организам.

Алое вера

Названа и као “биљка бесмртности” од стране Египћана, ова прелепа зелена биљка се традиционално некада качила на врата како би отерала зле духове. Мислило се да доноси позитивну енергију дому у коме сеналази, а према науци, алоја вера чисти ваздух од канцерогена и испушта кисеоник током ноћи, што утиче на боље и квалитетно спавање.

Бршљан

Ова романтична лозица је невероватан чистач ваздуха, веровали или не, а то су потврдили и научници из НАСА-е. Бршљан упија канцерогене из ваздуха, попут смога и било које врсте дима и креира много бољи и свежији ваздух унутар дома у којем се налази. Лагани су за негу и не захтевају много воде или светлости.

Босиљак

Као додатак слатким, свиленим листовима и прелепом мирису, босиљак је скоро свима омиљена свежа биљка која садржи високу количину органског једињења – линалола, који се често користи за ароматерапију. Тим јапанских стручњака је открио да линалол смањује активност хиљаду гена који се активирају током стресних ситуација.

(Женски магазин)

БОНУС ВИДЕО

 

 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas