Прелепи бели цветови, одувек су познати по одличном подизању расположења и благотворним својствима и део су наше традиције од памтивека. Цвет нуди доста здравствених предности, укључујући јачање имунолошког система, подстицање циркулације крви, оптимизацију нивоа хормона, ублажавање стреса и ублажавање дијабетеса
Реч „Јасмин“ потиче од персијске речи која се преводи као „Божји дар“. Ово мирисно цвеће је пореклом из тропских и суптропских региона, али се такође комерцијално узгаја у различитим деловима света.
Описан као 'Краљица цвећа', јасмин је постао широко популаран, не само због свог мириса, већ и због својих огромних здравствених предности. Такође се широко користи у кувању као што су чај од јасмина и други биљни чајеви од пиринча од јасмина, сорбета, а такође се користе за прављење парфема, лосиона, шампона и разних других производа за кожу и косу.
Шта је чај од јасмина?
Иако може звучати егзотично, чај од јасмина је само зелени или црни чај било које врсте који је појачан мирисом цветова јасмина. Обично се прави од комбиновања листова зеленог чаја са латицама јасмина. Чај има карактеристичан деликатан укус и благу цветну арому која буквално освежава ваш ум и тело.
Прочитајте још: Мелем за ваше БУБРЕГЕ и ПРОСТАТУ: Медвеђе грожђе управо цвета широм Србије и треба да га има свака кућа
Како се припрема?
Цветови се обично чупају ујутру, по топлом дану и након што се капи росе осуше. Покушајте да изаберете оне које су у фази пупољака или свеже процветале. Ово цвеће се затим опере и осуши пешкиром и стави у сендвич између два слоја обичног чаја.
На крају, нека врста утега се ставља на врх слојева на 24 сата до неколико недеља како би се омогућило да арома цвета јасмина излучи мирисе у чај. Када се одлучите за чај, можете одабрати бели, оолонг или црни чај. Осушене латице јасмина можете држати у чају да бисте добили егзотичнију сорту мириса.
Да бисте припремили чај од јасмина, узмите шољу вреле воде, ставите у њу пуну кашичицу чаја од јасмина 5-7 минута, процедите и послужите и уживајте у сензуалном укусу.
5 здравствених предности јасмина
Побољшава варење
Богатство антиоксиданата у цвету јасмина помаже у интеракцији са желучаним ензимима, чиме се побољшава варење, ублажава надутост, бол у стомаку, дијареја, диспепсија и синдром иритабилног црева. Такође функционише тако да промовише раст добрих бактерија у цревима и утврђено је да елиминише штетне бактерије и токсине из тела.
Присуство епигалокатехина и галне киселине, у листовима спречава повећање телесне тежине убрзавајући метаболизам
Побољшава здравље срца
Будући да је извор антиоксиданата, јасмин је изузетно користан за унапређење срчаних функција и смањење ризика од срчаних обољења. Присуство антикоагуланса и антифибринолитичких својстава смањује лош холестерол (тј. липопротеине ниске густине) и спречава блокаду и стварање угрушака у артеријама што може довести до абнормалног срчаног ритма, срчаног удара или стања попут атеросклерозе.
Фото: Пиксабеј
Благодат за губитак тежине
Људи који се подвргавају режиму мршављења сматрају цветовима јасмина за благодат. Присуство епигалокатехина и галне киселине, у листовима спречава повећање телесне тежине убрзавајући метаболизам. Испира штетне токсине из тела и помаже у бржем сагоревању вишка масти.
Прочитајте још: У Србији расте КАО КОРОВ, а ПОМАЖЕ КОД МНОГИХ БОЉКИ: Важи за најбољи "ЛЕК" против уједа комараца
Побољшава когнитивно функционисање
Јасмин је древни и традиционални лек за побољшање функционисања мозга. Снажни антиоксиданси и полифеноли присутни у овом мирисном цвету побољшавају мождану активност и помажу у лучењу неуротрансмитера који побољшавају расположење као што су серотонин и допамин. Такође промовише капацитет памћења, фокус, концентрацију, смиреност, будност појединца.
Управља дијабетесом
Хипогликемијско својство цвета јасмина игра значајну улогу у смањењу нивоа шећера у крви у телу. Производња инсулина из β-ћелија панкреаса постаје активна при конзумацији чаја од јасмина због присуства биоактивних катехина. Редовна конзумација јасмина у облику чаја или у посудама значајно смањује разградњу скроба у глукозу што заузврат снижава ниво шећера у крви и инсулина наташте.
БОНУС ВИДЕО: