Поред намирница које треба да избаците, постоји списак добрих опција које треба да додате у свој тањир.
Стручњаци саветују да се примарно усмерите на храну богату протеинима и влакнима, а да избегавате рафинисане угљене хидрате и шећере.
Дијететичарка Алиса Пачеко издваја тестенину од леблебија, бобичасто воће и киноу као најбољи избор код инсулинске резистенције.
1. Бобичасто воће
За Алису, бобице су најбољи избор за особе са инсулинском резистенцијом. Укусне су и веома добро се уклапају уз јутарњи оброк. Дијететичарка истиче да су препуне влакана и антиоксиданаса, због чега су моћни савезници у контроли шећера у крви.
Додајте их у чинију са јогуртом и смути, или их узимајте као самосталну ужину уз додатак индијског ораха. Имаћете укусну и хранљиву посластицу која ће задовољити ваше жеље за слатким, а неће направити проблеме са шећером у крви.
2. Тестенина од леблебија
Стандардна тестенина се сматра непожељном намирницом за особе са инсулинском резистенцијом јер садржи рафинисане угљене хидрате. Међутим, тестенина од леблебија је одлична алтернатива. Садржи влакна и протеине и Алиса је препоручује свима који желе квалитетан оброк који им неће угрозити здравље.
Можете да користите ову тестенину у хладним салатама или у комбинацији са ћуфтама и сосевима.
3. Киноа
"Киноа је добар извор влакана и протеина и погодна је за контролу шећера у крви", истакла је Алиса. Лако се уклапа уз сва јела, па можете да је укључите у супе, салате, варива или као прилог за вечеру.
(Лепа и срећна)
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ