Бадеми су нутритивни акумулатори...
Откривамо вам четири научно доказане здравствених предности бадема и једноставних начина да их укључите у своју исхрану.
Бадеми су хранљиви
Порција бадема, отприлике четвртина шољице или 23 цела орашаста плода је богата мастима које су здраве за срце, плус 6 грама биљних протеина и 4 грама влакана, пола ваше дневне вредности витамина Е и 20% магнезијума, и витамини Б групе Б и нешто калцијума, гвожђа и калијума.
Прочитајте још: Послушајте ове савете и третмани вам неће бити потребни: Откривамо како би требало да изгледа ваша ИСХРАНА
Витамин Е је антиоксидант који штити ћелије од оштећења која доводе до прераног старења и болести. Поред тога, подржава имунитет, смањује упале, промовише вазодилатацију ради побољшања протока крви и повезан је са заштитом од неуродегенеративних болести, укључујући Алцхајмерову болест.
Магнезијум игра важну улогу у одржавању здравља мозга, регулисању расположења, сна, шећера у крви и крвног притиска. Сви хранљиви састојци који се налазе у бадемима помажу у побољшању густине костију.
Бадеми су богати антиоксидансима
Бадеми су вредан извор антиоксиданата, а њихова највећа концентрација налази се у смеђој кожи ораха. У једној студији коју је делимично финансирао Одбор за бадеме из Калифорније, истраживачи су приметили смањење биомаркера оксидативног стреса у крви за 27% код мушкараца и жена који су конзумирали 70 грама бадема дневно током једног месеца.
Оксидативни стрес је разлика између производње опасних слободних радикала и способности тела да неутралише њихове негативне ефекте. Према научницима, позитиван резултат је постигнут захваљујући антиоксидансима из бадема.
Бадеми побољшавају варење
Прочитајте још: Откривамо 5 начина како да пијете више воде дневно
И сирови и печени бадеми су пребиотици, што значи да се хране корисним бактеријама за варење које побољшавају имунитет и ментално здравље, као и смањују упале. Недавно је спроведена студија у којој су ученици насумично добијали грицкалицу од бадема или крекере.
Након осам недеља, студенти који су конзумирали бадем видели су важне промене у саставу микробиома, укључујући смањење патогених бактерија и повећање бактеријске разноврсности, повезане са корисним ефектима, укључујући контролу тежине, функцију инсулина, регулацију холестерола и смањење упале.
Бадеми подржавају здравље срца
Прочитајте још: 8 разлога због којих треба да једете КРУШКЕ: Имају веома позитиван утицај на здравље, а за ову групу људи су посебно корисне
Захваљујући својим корисним својствима, бадеми штите срце. Орашасти плодови подржавају или повећавају добар ХДЛ холестерол док снижавају лош ЛДЛ холестерол.
Бадеми и други ораси помажу у снижавању крвног притиска и побољшању васкуларне функције, што значи да помажу крвним судовима да се опусте и смањују укоченост артерија.
У једној студији, људи са високим холестеролом подељени су у две групе, стављени на дијету за снижавање холестерола и насумично су поделили или 43 грама бадема или муффине без ораха са истим садржајем калорија.
После две недеље, они који су јели орашасте плодове имали су нижи ниво ЛДЛ-а, док је ХДЛ остао непромењен, а смањио се масноћа у струку и куковима.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ