Ових пет намирница садрже више калцијума него кравље млеко
Минерал калцијум спада у најважније за нормалан и несметан рад организма, јер има бројне улоге у људском телу.
Он се таложи и интрацелуларно, односно унутар ћелија, и екстрацелуларно, тј. изван њих. Интрацелуларни калцијум учествује у секрецији хормона, контракцији мишића, деоби ћелија и метаболизаму гликогена, док екстрацелуларни има улогу у функцији нервног система, коагулацији крви, одржавању концентрације интрацелуларног калцијума и грађењу зуба и костију.
Веома је битан уколико патите од честих главобоља, астме, алергија, смањеног либида, акни, хипертиреозе, анксиозности, као превенција згружавања крви итд.
Који је препоручени дневни унос калцијума?
Како наводи медицинска платформа Хеалтхлине, ово су тренутне препоруке америчког Националног медицинског института:
- Жене млађе од 50 година: 1.000 мг калцијума дневно
- Жене старије од 50 година: 1.200 мг калцијума дневно
- Мушкарци млађи од 70 година: 1.000 мг калцијума дневно
- Мушкарци старији од 70 година: 1.200 мг калцијума дневно
Максимални дневни унос (горња граница) износи:
- За одрасле до 50 година: највише 2.500 мг калцијума дневно
- За одрасле старије од 50 година: највише 2.000 мг калцијума дневно
Храна као извор калцијума
Када је реч о овом минералу, обично се као главни извор калцијума наводи краавље млеко, али оно није ни једино ни најбоље када је у питању количина ове вредне хранљиве материје!
У 100 мл млека тако се налази око 125 милиграма калцијума, а уколико не волите толико овај напитак или млечне производе да бисте их свакодневно користили у већим количинама – обогатите јеловник намирницама које такође обилују калцијумом.
Бадеми
Према наводима ФоодДата Централ, националне базе америчког Министарства пољопривреде, у 100 грама бадема налази се 264 мг калцијума.
Уз то, они обилују биљним влакнима, антиоксидансима, витаминима и минералима, а лако се могу додати исхрани: као здрава грицкалица, у виду бадемовог млека, додатак салатама или слаткишима...
Лосос
Ова риба често је на листама најздравијих на свету, а томе доприноси и њен удео калцијума – једна конзерва од три унце, тј. око 85 грама садржи око 181 мг калцијума.
Тако је лосос један од најбољих извора овог минерала, а има и много протеина, витамина Д и Б, здравих масти...
Смокве
У 100 грама смокава налази се око 162 мг калциума, пише Алгаецал, а имајте у виду да је ово воће висококалорично, па не би требало да претерујете с њим, нити да га једете баш сваког дана.
Чиа семенке
Ово семе је апсолутни шампион јер према наводима националне базе америчког Министарства пољопривреде у 100 грама чиа семенки има чак 631 мг калцијума!
Обично се конзумира с јогуртом или у салати, а протеклих година љубитељи здраве хране посебно уживају у чиа пудинзима, који се малтене праве сами.
Сардине
Како наводи медицинска платформа Хеалтхлине, конзерва сардина од око 92 грама има 27% препорученог дневно уноса калцијума, односно око 351 мг!
Такође, оне су богате омега-3 масним киселинама, које су од изузетне важности за здравље мозга, срца, очију и комплетног организма, а ту је и витамин Д, гвожђе, витамина Б12, витамин Е, магнезијум и цинк.
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ