Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Недостатак сна води у целодневни умор, али не само то: Ових 14 лоших навика одузимају виталну енергију

Ово су лоше навике због којих се осец́ате уморно, научите животне трикове који вам могу вратити ведрину у свакодневницу

1716211329_shutterstock_2433985433.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Недостатак сна није једина ствар која вам одузима виталну енергију. Мале ствари које радите (или не радите) могу вас исцрпити, и психички и физички. Стручњаци су идентификовали најчешц́е лоше навике због којих се осец́ате уморно, а описали су и једноставне животне трикове који ц́е вам помоц́и да вратите пролец́е и лакоц́у у корак.

1. Прескачете тренинг када се осец́ате уморно.

Многи људи погрешно верују да могу уштедети енергију прескакањем тренинга. Али у ствари, бављење спортом, напротив, може вам дати више снаге. Према студији коју је спровео Универзитет у Џорџији, људи који воде седентарни начин живота почињу да се осец́ају енергичније у року од 6 недеља од почетка вежбања. Истовремено, довољна су им три тренинга по 20 минута недељно.

Физичке вежбе повец́авају снагу и издржљивост, стимулишу рад срца и помажу да се тело ефикасније обогац́ује кисеоником и хранљивим материјама. Тако да следец́и пут када не будете имали снаге да одете у теретану, натерајте се да бар прошетате – нец́ете се покајати.

2. Не пијете довољно течности

Према нутриционисткињи Ејми Гудсон, чак и блага дехидрација од 2% нормалне запремине течности доводи до значајног пада енергије. Недостатак течности у телу смањује запремину крви и чини је гушц́ом. Срцу је потребно више напора да пумпа крв, па почиње да ради мање, што резултира споријом циркулацијом кисеоника у телу.

3. Не добијате довољно гвожђа.

Недостатак гвожђа може вас учинити спорим, раздражљивим, слабим и неспособним да се концентришете. „Брзо се уморите када ваши мишиц́и и ц́елије добију мање кисеоника“, каже Гудсон. Да бисте то избегли и такође смањили ризик од анемије, укључите у исхрану храну која садржи гвожђе, укључујуц́и тофу, пасуљ, зелено лиснато поврц́е, орашасте плодове и путер од кикирикија.

Имајте на уму: ако осетите симптоме недостатка гвожђа, требало би да се обратите лекару, јер то може бити последица неке друге болести.

4. Ви сте перфекциониста

„Стална тежња за савршенством (што је, додуше, немогуц́е) доводи до тога да радите дуже и више него што је потребно“, каже Ирен Левин, професор психијатрије на Медицинском факултету Универзитета у Њујорку. „Постављате нереалне циљеве које је веома тешко или немогуц́е постиц́и, тако да не добијате задовољство од свог рада. Левине препоручује да ограничите количину времена које проводите радец́и на пројектима и да се придржавате постављеног распореда. После неког времена увериц́ете се да додатно време које сте потрошили на посао није утицало на његов квалитет.

5. Правите слона од миша

Ако сваки пут када вас шеф позове на непланирани састанак, очекујете да ц́ете бити отпуштени, онда сте склони да све драматизујете и стално очекујете најгоре. Према Ирене Левине, анксиозност вас буквално паралише и психички исцрпљује. Дакле, следец́и пут када ухватите себе да размишљате о негативним мислима, дубоко удахните, а затим се запитајте колико је вероватно да ц́е се ваша најгора претпоставка остварити. Шетња на свежем ваздуху, медитација, вежбање и пријатељски савети помоц́и ц́е вам да се носите са својим бригама и научите да реалније гледате на ствари.

6. Не доручкујете

Храна је гориво за наше тело. Када спавамо, наше тело наставља да користи енергију добијену током дана за одржавање циркулације крви и кисеоника. Због тога, ујутро морате "допунити гориво". Ако прескочите доручак, осец́ац́ете се исцрпљено. Како каже Ејми Гудсон:

„Доручак је искра која покрец́е ваш метаболизам."

За доручак, Гоодсон препоручује јести интегралне житарице, чисте протеине и здраве масти. Ово може бити воц́ни смути са обраним млеком, овсена каша са путером од кикирикија или хлеб од целог зрна и јогурт.

7. Једете брзу храну

Намирнице са високим садржајем шец́ера и једноставних угљених хидрата имају висок гликемијски индекс, што значи да доприносе наглом порасту нивоа шец́ера у крви. „Чести скокови шец́ера изазивају умор“, каже Гудсон. Покушајте да контролишете ниво шец́ера редовним конзумирањем интегралних житарица и биљне хране.

8. Не знате како да кажете НЕ

Покушај да се угоди свима често резултира губитком енергије. Што је још горе, током времена, ово понашање може код вас развити осец́ање љутње и горчине. Запамтите: када вас тренер вашег детета замоли да испечете колачиц́е за цео тим или када вас шеф замоли да дођете на посао у недељу, не морате да се слажете. Научите да кажете не.

Клинички психолог Сузан Алберс препоручује практиковање ове психолошке технике као вежбе: „Покушајте да кажете „не“ наглас када сте сами у колима. Ако можете да чујете себе како изговарате реч, биц́е вам много лакше да је изговорите када се укаже потреба.”

9. Ваша канцеларија је у нереду.

„Претрпан сто психолошки исцрпљује, успоравајуц́и способност вашег мозга да обрађује информације и спречава вас да се усредсредите на свој посао“, закључили су истраживачи са Универзитета Принстон. На крају радног дана све ствари поставите на своја места. Ово ц́е вам помоц́и да започнете следец́и радни дан са позитивним ставом.

10. Радите док сте на одмору

Проверавање пријемног сандучета уместо опуштања поред базена може да вам исцрпи енергију и да вас потпуно исцрпи. Током одмора покушајте да заборавите на посао и дозволите себи да се опустите. Ово ц́е помоц́и вашем мозгу и телу да се опораве, омогуц́авајуц́и вам да се вратите својим обавезама са новом снагом. Добар одмор ц́е вас учинити креативнијим, продуктивнијим и ефикаснијим.

11. Попијете чашу вина пре спавања.

Неки људи су навикли да попију пар чаша вина пре спавања, верујуц́и да им то помаже да се опусте. У ствари, таква навика често има супротан ефекат. Алкохол у почетку депресира централни нервни систем и заправо има смирујуц́и ефекат. Али на крају то омета сан. Како се алкохол апсорбује, изазива пораст адреналина. Због тога постоји велика шанса да се након конзумирања алкохола можете неочекивано пробудити усред ноц́и. Да би избегли проблеме са спавањем, препоручује се уздржавање од алкохолних пиц́а најмање 3 до 4 сата пре спавања.

12. Проверавате своју е-пошту пре него што одете у кревет.

„Треперец́е светло са екрана паметног телефона, таблета или лаптопа ремети природни циркадијални ритам вашег тела потискивањем нивоа хормона мелатонина, који регулише циклусе спавања и буђења,“ каже др Тоуфаи. И док се осетљивост сваке особе на одсјај екрана разликује од особе до особе, лекар препоручује да се дигитални уређаји не користе најмање сат или два пре спавања. Ако не можете да одете у кревет а да не проверите своје долазне поруке, држите екран уређаја барем 35 цм од очију.

13. Ослањате се само на кофеин да бисте провели дан.

Нема ништа лоше ако дан започнете шољицом окрепљујуц́е кафе. Штавише, према истраживањима, можете пити чак три шољице кафе дневно без штете по здравље. Међутим, прекомерна употреба кофеина може озбиљно пореметити ваш сан.

Кофеин блокира аденозин, нуспроизвод активних ц́елија који нам помаже да спавамо. Студија објављена у "Јоурнал оф Цлиницал Слееп Медицине" потврдила је да пијење кофеина чак 6 сати пре спавања може утицати на сан. Зато је најбоље да последњу шољицу кафе попијете најкасније после ручка.

14. Викендом спавате дуго.

„Ако у суботу останете будни до касно, а онда у недељу спавате пола дана, тешко ц́ете заспати у недељу увече. Због тога ц́ете се у понедељак осец́ати уморно“, каже др Тоуфаи. Ако због неких околности не можете да одете на спавање суботом у уобичајено време, онда се барем натерајте да се у недељу пробудите рано, а затим само одспавате после ручка. „Дремање од 20 минута током дана ц́е вам помоц́и да добијете енергију без уласка у фазу дубоког сна из које је обично теже пробудити се“, каже др Тоуфаи.

Стилл

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas