Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СТАЛНО СТЕ УМОРНИ ИАКО СПАВАТЕ ДОВОЉНО? То може да буде сигнал за ове здравствене проблеме

Умор је често безазлена појава, али понекад може да указује на озбиљније здравствене проблеме.

1718791079_shutterstock_2473304521.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Ако сте већ дуже време уморни, без обзира на то колико спавате, то може да буде знак да нешто није у реду са вашим здравственим стањем.

 

Постоје одређени здравствени поремећаји који могу да изазову константан умор. Ако примећујете константан умор, посетите лекара и проверите да ли је у питању неки од следећих проблема.

Анемија


Недостатак енергије, промене у откуцајима срца, отежано дисање и бледа кожа могу да указују на анемију због недостатка гвожђа у крви. Ако сумњате да сте анемични, обавезно урадите анализе крви што пре, како бисте се што лакше изборили са овим проблемом.

Дијабетес


Констатан осећај умора, неуобичајена жеђ, учестало мокрење и промене у телесној тежини могу да указују на дијабетес. Он се развија када се не производи довољно инсулина или када тело не реагује на одговарајући начин на инсулин. Да бисте спречили појаву дијабетеса типа 2, потребно је да се здраво храните, редовно вежбате и одржавате здраву телесну тежину.

Проблеми са штитном жлездом


Ако се стално осећате уморно, немирно, раздражљиво и осећате слабост мишића, то може да буде знак претераног рада штитне жлезде (хипертироидоза). Ово стање настаје када штитна жлезда производи превише хормона. Они играју кључну улогу у регулацији ствари попут откуцаја срца и телесне температуре. Ово стање је око 10 пута чешће код жена него код мушкараца и обично се јавља између 20. и 40. године живота.

Апнеја


Апнеја је поремећај током спавања код којег се више пута прекине дисање током сна. Ове паузе обично трају између 10 и 20 секунди и могу да се понове од 5 до чак 20 пута у року од сат времена. Недостатак кисеоника током епизоде апнеје може да вас тргне из сна и пробуди, што значи да у току ноћи више времена проведете у лаганом сну, а мање у дубоком, који треба да вам пружи енергију и продуктивност у наредном дану. Овај проблем може да остави озбиљен последице на ваше здравље и зато је нопходно да га решите у што краћем року.

Ако током ноћи хрчете, то не значи да сигурно имате апнеју, али уколико дахћете, гушите се и имате прекиде дисања, требало би да посумњате на овај проблем. Апнеја се чешће јавља код мушкараца него код жена, а најизраженија је у доби између 50 и 60 година.

Још неки од могућих узрока умора су:

несаница
нездрав животни стил
стрес, депресија
хормонске промене
лекови и медицински третмани

Лепа и срећна 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas