Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЗБОГ ОВОГА СМО СТАЛНО УМОРНИ: Грешке у рутини које нису везане за спавање

Због ових 7 грешака смо стално уморни, а немају везе са спавањем - ево како да их исправите по саветима стручњака!

1724051760_shutterstock_2142729487--1-.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Да ли сматрате да спавате довољно, а опет сте сваког дана уморни? Осећај успорености, недостатак фокуса, чак и умор тела вас прате у стопу, а сигурни сте да спавате баш колико би требало. Ових 7 грешака могу да доведу до осећаја умора, чак и када довољно спавамо.

Доктор Рос Пери објаснио је за "Сан" 7 најчешћих грешака које немају везе са спавањем, а утичу на наш осећај умора. Ево и како да их исправите и имате више енергије!

1. Не крећете се довољно


Седење је саставни део нашег живота, нарочито у модерном времену када се многи послови обављају за рачунаром. Ако дуго седите преко дана, могуће је да сте зато уморни.

"Недостатак кретања доводи до слабљења мишићно-скелетног система, као и кардиоваскулараног система. Због тога можемо да се осећамо уморно и успорено", рекао је др Пери.

2. Не пазите на држање тела


Поред седења, које утиче на леђа, ноге и врат, погрешно држање или "грбљење" пред рачунаром доводе и до других проблема. Лоше држање изазива напор мишића, умањује проток крви и самим тиме и доток кисеоника у ћелије.

"Због проблема са леђима, овај притисак може да изазове терет на другим групама мишића. И ако дуго траје, довешће до осећаја исцрпљености", објаснио је др Пери.

3. Једете превише угљених хидрата


Стара је прича о "умору" од угљених хидрата - поједете тестенину, пицу или пуно хлеба за ручак, и одједном вам се приспава, само бисте да легнете мало, а не можете. Угљени хидрати су неопходни телу, али изазивају нагли скок шећера у крви, а када тај ниво нагло опадне, уморни смо и изнурени.

4. Пијете превише кафе


Да, кафа ће вас привремено "подићи", али превише кофеина може да поремети обрасце спавања.

"Кафа стимулише ослобађање адреналина због чега добијамо нагли налет енергије. Временом, конзумирање превише кофеина може да доведе до адреналног умора и допринесе осећају исцрпљености", објаснио је нутрициониста Енди Дејли. Прочитајте и сигнале да пијете превише кафе!

Кафа је и диуретик, подстиче избацивање течности и може да доведе до дехидратације. Утиче и на ниво шећера у крви", рекао је он.

5. Немате довољно интимних односа


Редовна активност у овој сфери живота повезана је са бољим нивоима енергије и бољим сном. Ако сте у вези, интимни тренуци са партнером не подижу само расположење, већ и ниво енергије.

Недостатак интимности иде руку под руку са премореношћу. Током интимних односа, ослобађају се хормони као што су окситоцин и пролактин, а они подстичу окрепљујући сан.

6. Пијете превише газираних пића


Садрже пуно шећера, који је угљени хидрат и изазива скокове и падове шећера у крви. Замените их чајевима или природним воћним соковима како бисте избегли овај проблем.

7. Не уносите пробиотике


Природни пробиотици као што су јогурт, кефир, разно поврће, подстичу цревну флору да буде у здравој равнотежи. Здрава цревна флора основ је за стабилан организам, и ако не уносите храну богату влакнима и пробиотике, могуће је да ћете се осећати безвољно и нећете имати енергије.

Мондо 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas