Присуство јода у организму смањује могућност преноса коронавируса
Сезона грипа је у току, а на жалост и број оболелих од ковид-19 сваки дан расте. Светска здравствена организација (WХО) свакодневно упозорава на опасност поклапања епидемије корона вируса и грипа.
Прочитајте још: Најновије истраживање показало да ће до 2050. више од четири милијарде људи имати прекомерну телесну тежину
Управо је зато важно водити рачуна о здрављу, здраво се хранити и поштовати препоручене мере. У борби против инфекција јод је изузетно важан за јачање имунитета. У прилог томе сведочи недавно објављено истраживање др Герија Ворена у публикацији "Ресеарцх Гате", где каже како повећани дневни унос јода, а у границама максималне дозвољене дозе, убрзава апоптозу, то јест смрт ћелија заражених ковидом-19, чиме се спречава даље ширење вируса.
Више пута објављене, научне анализе потврђују ову тврдњу а све у циљу обављања три важне телесне функције у борби против ковида: деактивација ковида у носу присуством јода у носној слузи, деактивирање ковида на кожи пре него што уђе у тело јодом из зноја и раније споменута апоптоза, како би се зауставило реплицирање вируса.
Прочитајте још: Не бацајте паре! Направите сами БОМБОНЕ ПРОТИВ КАШАЉА (ВИДЕО)
Могућност преноса Цовида-19, а самим тим и смртности, на овај начин значајно се смањује.
Прочитајте још: Вежбе које чувају виталност и враћају енергију
Пошто га организам не производи, јод би требало да уносимо свакодневно и то од 1,5 до 2,4 милиграма, зависно од телесне тежине, а саветује се да је то најбоље чинити унисећи га исхраном и водом.
Јода има највише у јодираној кухињској соли, морској риби, нарочито плавој, у свим морским плодовима, као и у ананасу, шаргарепи, алгама.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ