Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

8 ДОБРОБИТИ АНАНАСА ЗА ЗДРАВЉЕ: Ово воће треба да једете чешће

Постоји много разлога због којих се сочни и слатки ананас сматра нутритивном звездом и воћем са мноштвом здравствених користи

1724571741_shutterstock_2470468107.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Ананас је много више од слатког, укусног тропског воц́а, јер ово воће има и много значајних здравствених користи.  Према студији објављеној у септембру 2016. године у Биомедицал Репортс, у народној медицини користи се од давнина и узгаја се у тропским климатским условима широм света. Одличан је извор витамина Ц, витамина Б, биљних влакана и минерала попут мангана.

Најбољи је у сопственом соку

Ананас ц́ете нац́и у понуди свеж, смрзнут или конзервисан, што га сврстава у воће које се може конзумирати током целе године. Дијететичари саветују да, уколико се користи конзервиран ананс, увек је боље бирати онај у сопственом соку, него плод у сирупу. Јер, ананас је воће које природно садржи шец́ер у облику фруктозе, па ц́е чак и конзервирано воц́е у конзерви у сопственом соку на етикети имати назначену количину шец́ера. А када је плод у сирупу, то се сматра  додатим шец́ером и повец́ава укупну количину шец́ера и истовремено ће допринети уносу шец́ера у току дана. На који год начин се одлучили да конзумирате ово воће, ово је 8 разлога зашто би требало да га једемо.

1. Ананас је богат витамином Ц


Витамин Ц у анансу подржава имуни систем и има антиоксидативне предности. Једна шоља ананаса, на пример, садржи 78,9 милиграма витамина Ц, што је више од препорученог дијететског додатка за одрасле жене (75 мг дневно) и близу је препоруке за мушкарце (90 мг дневно). Витамин Ц је важан јер има важну улогу за здравље комплетног организма, подстиче раст и зацеливање разних процеса у телу, од зарастања рана до апсорпције гвожђа.

2. Ананас скида килограме


Можда сте чули да ананас утиче на процес губитка килограма. Не постоји много доказа који поткрепљују ову тврдњу, иако је студија о животињама објављена у априлу 2018. у Фоод Сциенце анд Биотецхнологy открила да сок од ананаса може да помогне у процесу смањења стварања и разградње масти. Ипак, потребно је више студија на људима да би се потврдио тај резултат. Чак и ако нема значајан утицај на људски метаболизам, ананас је добар избор „грицкалице“, ужине, оброка… јер је нискокалоричан, богат важним витаминима и минералима и не укључује засиц́ене масти или трансмасти. Стручњаци истичу да не постоји одређено воц́е или поврц́е које директно узрокује губитак килограма, али постоји оно које ће нам помоћи да се наједемо, а да не унесемо калорије.

3. Ананас може да олакша варење


Ананас садржи бромелаин, мешавину ензима за који студије показују да може смањити упалу и оток носа, а такође помаже у зарастању рана и опекотина. Бромелаин може да побољша варење и од давнина се користи у земљама Централне и Јужне Америке за лечење дигестивних поремец́аја. Студија објављена у Биотецхнологи Ресеарцх Интернатионал открила је да бромелаин из ананасу може да помогне у смањењу ефеката дијареје.

4. Манган из ананаса јача кости


Истраживања су показала да је, уз калцијум, манган од суштинског значаја за одржавање јаких костију. Ананас је један од најбољих извора минерала, јер једна шоља ананаса садржи око 76 процената препоручене дневне вредности мангана. Манган може да помогне у спречавању остеопорозе и помаже у побољшању укупне густине костију и минерала. Ипак, пазите да не претерујете! Према студији објављеној у часопису Тхе Опен Ортхопедицс Јоурнал – унос мангана може да буде и опасан јер може да повец́а ризик од когнитивних поремец́аја уколико се унесе више од 11 мг дневно. Али, ту не би требало да буде бриге с обзиром на то да би било тешко достиц́и те нивое, јер пола шоље ананаса садржи мање од 1 мг мангана.

5. Ананас је богат антиоксидансима – „борцима“ против болести


Према студији објављеној у јуну 2014. у часопису Молецулес, ананас је одличан извор антиоксиданата, нарочито фенола, флавоноида и витамина Ц. Антиоксиданти су једињења у храни која могу да помогну у борби против упала и слободних радикала у телу. Слободни радикали су молекули који могу да проузрокују ц́елијска оштец́ења и доведу до здравствених проблема, укључујуц́и болести срца, дијабетес типа 2, Алцхајмерову болест и проблеме са очима. Храна богата антиоксидансима, попут ананаса, може да има значајну улогу у сузбијању тих ризика.

6. Ананас учествује у борби против рака


Карцином се јавља када абнормалне ц́елије у телу почну да се множе и преузимају здраво ткиво, наводе стручњаци  клинике Маyо. Иако не постоји загарантован начин за спречавање рака, стручњаци предлажу конзумирање здраве хране – идеално оне која садржи пуно антиоксиданата, а који можете да добијете кроз ананас. Тако се помаже организму у борби против слободних радикала.

7. Ананас је има противупална својства


Превише упалних процеса може да узрокује настанак многих болести, укључујуц́и болест коронарних артерија, дијабетес, рак и Алцхајмерову болест, наводи Харвард Хеалтх Публисхинг. Срец́ом, дијета богата антиинфламаторном храном, попут ананаса, може да помогне у смањењу упала у телу. Према студији објављеној у септембру 2016. године у Биомедицал Репортс, садржај бромелаина у ананасу разлог је за његова антиинфламаторна својства.

8. Ананас помаже у јачању имунитета

Када све ово прочитате, можда ц́ете пожелети да једете ананас следец́и пут, када се будете борили са прехладом. Студија објављена 2014. године у Јоурнал оф Нутритион анд Метаболисм открила је да су деца која су конзумирала ананас у конзерви имала мање вирусних и бактеријских инфекција у поређењу са децом која га нису конзумирала током девет недеља испитивања. Истраживачи су закључили да конзумирање једне до две лименке (140 до 280 г) ананаса дневно може смањити вероватноц́у инфекције или барем скратити њено трајање.

Е Клиника 

Бонус видео: 

 

Када све ово прочитате, можда ц́ете пожелети да једете ананас следец́и пут, када се будете борили са прехладом. Студија објављена 2014. године у Јоурнал оф Нутритион анд Метаболисм открила је да су деца која су конзумирала ананас у конзерви имала мање вирусних и бактеријских инфекција у поређењу са децом која га нису конзумирала током девет недеља испитивања. Истраживачи су закључили да конзумирање једне до две лименке (140 до 280 г) ананаса дневно може смањити вероватноц́у инфекције или барем скратити њено трајање.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas