Током врелих летњих дана у Русији избегавају да дом додатно загревају кувањем, па се у овој великој земљи на високим температурама спрема хладна супа "акрошка".
Олга Стојановић, по мајци Рускиња, расла је у Астани са баком Олгом Михајловном Поливјановном и за "Руски травар" открива породични рецепт за ову летњу супу. Олга ради у Туристичкој организацији Србије и у Русији промовише нашу земљу.
Прочитајте још: Руси нису познати по слаткишима, али овај КОЛАЧ морате пробати
- Рецепт је једноставан и могу да га припреме и неискусне куварице - каже Олга.
Рецепт је једноставан и за неискусне домаћице.
Нема кувања, па може да се припреми и на путовању, у свим условима и било где. Акрошка одлично освежава и брзо се припрема. Има прелепу розе боју коју јој даје цвекла. Они који не воле ово изузетно здраво коренасто поврће могу да припреме и супу "халодник", која се од "акрошке" разликује и по томе што се додаје сецкана шунка, кобасица, па и виршла, ко то воли.
Постоји много рецепата за хладну летњу супу. У неким деловима Русије супу праве са квасом. Кефир може да се замени и ајраном, али и немасним јогуртом.
Основа супе су кефир и младо побрће.
- Основа супе су кефир и младо поврће, а они који је спремају могу да промене рецепт и додају намирнице које они воле - истиче Олга.
Неки додају шаргарепу, а многи Руси стављају и свеж и кисео краставац. Крајем лета је тешко наћи младе ротквице, али оне нису неопходан састојак. Ко не воли мирођију може да је замени першуном.
Ова супа се не прави зими, пре све зато што је хладна, а и тешко је пронаћи свеже, младе намирнице. Руси зими обично једу боршч који греје и окрепљује.
АКРОШКА
- 1 кромпир
- 1 јаје
- 1 цвекла
- 1 краставац
- веза младог лука
- веза ротквица
- веза мирођије
- кефир
Кромпир, јаје и цвекла се скувају. Кромпир и јаје се исецкају на коцкице, а цвекла може и да се изренда. Краставац се исецка на коцкице. Млади лук и ротквице се исецкају на колутиће. Све се убаци у дубоку чинију, залије кефиром да огрезне и дода ситно сецкана мирођија. Када се промеша додају се со и бибер према укусу.
ХАЛОДНИК
- 1 кромпир
- 1 јаје
- 1 кобасица, шунка или виршла
- веза младог лука
- веза ротквица
- веза мирођије или першуна
- кефир или квас
Кромпир и јаје се скувају и исецкају на коцкице, па сипају у дубоку чинију. Шунка или кобасица се исецкају на коцкице и додају у чинију. Ротквице и млади лук се исецкају на колутиће, као и мирођија. Све се прелије кефиром и добро промеша, па зачини по жељи.
Прочитајте још: Олга је разговарала са духом МРТВЕ МАЈКЕ, а муж ју је волео до краја живота - Разлог се и данас ПРЕПРИЧАВА
ЦВЕКОЉИ
- 1 цвекла
- 1 јаје
- 1 кромпир
- 1 шаргарепа
- 1 краставац
- 2 кисела краставца
- веза ротквица
- веза младог лука
- веза мирођије или першуна
Супа се припрема на исти начин као и остале, са том разликом што се додаје кисели краставац који даје још једну ноте свежине. Шаргарепа може да се скува и дода, али и да се изостави.