Црвени сос какав не може да се купи у продавници прави се са разноврсним поврћем попут паприка и парадајза, а за богатији укус, замените уље путером.
Уколико желите да се опробате у кухињи и да направите невероватан и преукусан црвени сос пратите овај једноставни рецепр и нећете се покајати:
Састојци:
60 мл уља
75 г ситно сецканог лука
4 до 6 ченова белог лука, ситно насецканог
1/4 кашичице бибера
1 кашика мешавине сувих зачина
35 г парадајз пасте
800 г ољуштеног парадајза
1 кашичица фине морске соли, плус још по укусу
1/4 кашичице свеже млевеног црног бибера
15 г сецканих листова свежег босиљка или 1 до 2 кашике сушеног босиљка
Рецепт за домаћи црвени сос за пасту:
За црвени сос загрејте уље у великој шерпи на средњој ватри. Додајте лук и пржите док не омекша, 3 до 4 минута. Умешајте бели лук, бибер, суве зачине и парадајз пасту. Пржите још минут да се развије укус. Сипајте парадајз. Користите кашичицу или гњечилицу за кромпир да га лагано разбијете за сос.
Смањите ватру тако да сос лагано кључа. Посолите и побиберите (можете додати још касније ако је потребно). Пустите да кува на лаганој ватри 20 до 30 минута или док се не смањи за око трец́ину. Пробајте и прилагодите зачине док се кува. Искључите ватру и умешајте свеж босиљак.
Црвени сос можете да користите одмах, да га чувате у фрижидеру до 4 дана или да га замрзнете до 3 месеца. Можда ћете желети да направите и ароматични тартар сос са маслинама.
(Ствар укуса)
Бонус видео: