Неко спрема василице, а неко крофне. Љубитељи слаткиша - обоје. За срећу и благостање породице, за Светог Василија Великог домаћице традиционално спремају крофне
Потребно је: 650 гр брашна; 30 гр квасца; 1 кашичица шећера; мало соли; 200 мл млека; 3 жуманцета; 100 мл уља; корица лимуна.
Прочитајте још: ФАНТАСТИЧАН ПИЛАВ са сувим ребрима, интегралним пиринчем и младим луком (ФОТО/ВИДЕО)
Припрема: Квасац потопити у топлом млеку додати шећер и мало брашна. У чинију или миксер ставити брашно додати квасац који је надошао, жуманца, млеко, уље со, и корицу лимуна и добро израдити тесто. Оставити да порасте око 30 мин па развити оклагијом 1 цм дебљине. Исецати чашом или модлицом, оставити још 15 минута да тесто "одмори", а онда их пржити у врелом уљу.
Фото: Депосит
Како ставите крофну уље, поклопите шерпу или тигањ, оставите да крофна постане златна, па је окрените на другу страну. Када крофну окренете, немојте да стављате поклопац на шерпу или тигањ.
Када се крофне испрже, ставите их на кухињски убрус да се оцеде. Поспите их прах шећером и послужите.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ