Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Преминуо Крис Кристоферсон: Легандарни кантри певач

Кантри музичар, познат и по свом глумачком умећу, Крис Кристоферсон преминуо је у 89. години

1727687109_profimedia-0913988099.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Талентовани текстописац, обраде његових песама постале су велики хитови, а осим музичке имао је и богату филмску каријеру, од које је најпознатија улога у филму Звезда је рођена.

Крисоферсонова породица потврдила је да је преминуо мирно у свом дому. „Благословени смо због времена проведеног са њим. Хвала вам што сте га волели свих ових година, а када видите дугу на небу знајте да нам се свима осмехује“, наводи се у писму које су потписали његова супруга Лиса, осморо деце и седморо унучади.

Изузетно талентован, јединственог грубог гласа, познат по емотивности и умешности са речима, Кристоферсон је током деценија постао легенда кантри музике у САД, а многе његове песме постале су хитови након што су их обрадили Џенис Џоплин, Гледис Најт, Џони Кеш и многи други.

Имао је и успешну филмску каријеру, а средином 70-их радио је са редитељима попут Мартина Скорсезеа и Сема Пекинпоа, а освојио је Златни глобус за улогу у хиту Звезда је рођена, у којем је глумио са Барбром Стрејсенд.

Називајући га посебним и шармантним, Стрејсендова се опростила од Кристоферсона речима: „Велика је радост гледати како је добио признање и љубав које је заслужио.“

„Огроман губитак. Какав је то текстописац, глумац и сјајан пријатељ. Заувек ћу те волети“, написала је легендарна Доли Партон, која је више пута изводила дуете са њим.

Рођен у Тексасу 1936. године, средњу школу завршио је у Калифорнији, а испрва је желео да постане књижевни писац. Студирао је књижевност на колеџу Памона, а касније и на Оксфорду као стипендиста.

Пробио се као соло уметник на веома неуобичајен начин. Слетео је хеликоптером Националне гарде на травњак Џонија Кеша и дао му касету са својим песмама. Изненађени Кеш остао је задивљен песмом Сундаy Морнин’ Цомин’ Доwн, која је 1970. завладала топ-листама и освојила награду за песму године.

Исте године, Крисоферсон је снимио први од 18 студијских албума током своје каријере, а неки од његових највећих хитова укључују и Ме анд Боббy МцГее, Хелп Ме Маке Ит Троугх тхе Нигхт, Wхy ме, Лорд, Фор тхе Гоод Тимес, Ловин’ Хер Wас Еасиер (Тхан Анyтхинг И’лл Евер До Агаин), Тхе Пилгрим, Цхаптер 33, Тхе Силвер Тонгуе Девил анд И, Плеасе Дон’т Телл Ме Хоw тхе Сторy Ендс, Нободy Wинс, То Беат тхе Девил, Wхо'с то Блесс анд Wхо'с то Бламе и Тхеy Киллед Хим.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas