Данас је други дан православног Божића, а за најрадоснији хришћански празник домаћице су припремале празничну трпезу, па су у у многим домовима неизоставни руска салата, печење, риба и колачи.
Поставља се питање колико дуго смемо да једемо ову храну.
Прочитајте још: РЕЦЕПТ ЗА САНГРИЈУ: Популарно пиће које ће бити главни хит летњих дружења
Јела са рибом су изузетно кварљива, безбедна су за јело само два дана. Обавезно је држање у фрижидеру, на температури мањој од 8 степени.
Јела са месом имају нешто дужи рок трајања, па их можете јести и до пет дана. Такође се морају чувати на хладном, на мање од 8 степени, а треба их расхладити одмах по конзумацији. Дакле, не остављајте овале са печењем на трпези, већ комаде одмах после ручка препакујте у чисте посуде, затворите и одложите у фрижидер. Ако је јело припремљено са месом у сосу, опасност од кварења је већа, па се потрудите да се оваква храна потроши за највише три дана.
Руска и француска салата кварљиве су због јаја, кромпира и мајонеза па би требало да стоје на веома ниској температури (до 4 степена), а рок трајања је три дана.
Прочитајте још: Постоји начин да ручак не ИСКИПИ ИЗ ШЕРПЕ: Користите предмет који сви имамо у кухињи
Колачи имају рок трајања од четири дана (ако су пуни крема, нарочито на бази јаја) па све до двадесетак дана (ако су суви попут линцер кекса или ванилица).
Кувана јаја такође обавезно држите у фрижидеру а не у корпици на столу. Ако се тако чувају, јаја имају рок трајања шест дана.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ