Било би добро да их уврстимо у исхрану.
Хранљива вредност печурака је велика, а изразито су богате протеинима.
Ови шумски плодови садрже све есенцијалне аминокиселине, а богате су и витаминима, пре свега, групе А, Б, Ц, К, бета-каротеном и ергостеролом. Богате су и биљним мастима, беланчевинама, минералима – фосфором, натријумом и калијумом, магнезијумом, у мањим количинама гвожђем и калцијумом.
Садрже чак 95 процената воде, па су одличне уколико држите дијету. Поред тога, у 100 грама печрака има само између 18 и 23 калорије.
Прочитајте још: Правила за ДОРУЧАК: Како да дан започнете на најбољи начин
Ево зашто их је добро јести што чешће:
Одличан су извор витамина Д
Ово је једна од ретких намирница која садржи витамин Д. Добро је познато колико је овај витамин добар за јачање имуног система, а нарочито у зимском периоду. У последње време се доста говорило о позитивном утицају на целокупно здравље, а с обзиром да нам свима недостаје овај витамин током дана када нема сунца, добро би било уврстити печурке у јеловник.
Штите од рака
Сматра се да печурке нарочито штите од рака дојке зато што заустављају ензим који се зове ароматаза, који производи естроген, а један од честих узрочника карцинома дојке је управо повећани естроген.
Захваљујући спектру витамина, ојачаће организам у кратком року.
Прочитајте још: Уврстите их у свој дан ако сте АНКСИОЗНИ или нервозни: Намирнице које ће позитивно деловати
Замена су за месо
Због своје текстуре која подсећа на месо, једноставно се могу уклопити у оброке када желимо смањити унос меса. Тако ћете уједно и смањити унос калорија и масноћа у организам.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ