Ако сте почели да припремате јело у чијем је рецепту прашак за пециво, а испоставило се да га немате код куц́е можете га припремити и сами
Сода бикарбона и јогурт
Помешајте пола кашичице соде бикарбоне и пола кашичице јогурта. Културе у јогурту реагују са содом бикарбоном и стварају гас неопходан за нарастање теста. Ову замену користите само у рецептима у којима се налазе само суви састојци. Уколико је потребно, повећајте количину сувих састојака како вам тесто не би било превише течно.
Сода бикарбона и сок лимуна
Помешајте једнаку количину лимуновог сока и соде бикарбоне. Киселина из лимуновог сока реагује са содом бикарбоном, стварајући исти ефекат као прашак за пециво. Ипак, водите рачуна о количини лимуна јер има јак укус који може да се осети у јелу.
Сода бикарбона и меласа
Помешајте 1/3 шоље меласе и 1/4 кашичице соде бикарбоне. С обзиром да је специфичног укуса, ова замена је идеална за специјалитете јачег укуса, као што су пецива с разним зачинима.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ