Да ли сте знали да је јуче обележен Међународни дан кромпира.
Кромпир је необичан мали гомољ који је одиграо важну улогу у светској историји и био је примарни извор хране за народе широм света. Прво се узгајао у јужном Перуу и северозападним подручјима Боливије, негде између 5000 и 8000 година пре Христа. Од тада па надаље, раширио се целим светом и постао једна од основних намирница многих култура.
Прочитајте још: Овај ХОТЕЛ испуњава жеље! Све је на дохват руке, септембром је ПОСЕБНА ПРИЧА (ФОТО)
Кромпир свој дан ‘слави’ осамнаестог августа, а доносимо вам начин како да га чувате да остане свеж и траје што дуже.
Не чувајте кромпир у фрижидеру!
Један од најлакших начина како да спречите проклијавање кромпира је уз помоћ једне јабуке. Све што треба да урадите је да ставите једну јабуку у средину своје посуде или вреће са кромпиром. Јабука производи и испушта етилен, природни плин који спречава настанак корена и клијање кромпира.
Прочитајте још: Погрешно ЧУВАМО БРАШНО: Колико год да вам је кухиња чиста уколико се не прате ОВИ САВЕТИ, ПОКВАРИЋЕ СЕ
Такође је важно да избегавате одлагање кромпира у пластичне врећице, у овом случају боље су папирне, картонске кутије или пластичне посуде. Пластичне врећице онемогућавају му ‘дисање’, што значајно скраћује његов век трајања.
Кропмир одлажите на мрачно место!
Кропмир одлажите на хладно, влажно и мрачно место. Најбоље место за то су подрум или гаража, а може се одлагати и у хладним оставама. Не остављајте кромпир у фрижидер јер прениске температуре претварају његов скроб у шећер и мењају му укус.
Прочитајте још: Држите лубеницу У ФРИЖИДЕРУ, а нисте ни свесни колику ГРЕШКУ правите
Држите га што даље од лука! Кромпир и лук обоје испуштају плинове од којих оба поврћа брже труле и кваре се.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ