Реч је о кремастом намазу на бази кромпира и белог лука, једноставних састојака, али очаравајућег укуса.

Православни верници данас обележавају празник Благовести, један од ретких дана током поста када је дозвољено конзумирање рибе. Осим оразника Цвети, ово је једини празник током Великог поста који омогућава да трпеза буде богатија и разноврснија.
Поред рибе, на благословеној трпези често се налази и скордалија, традиционални посни намаз који води порекло из Грчке, а савршено се слаже са рибом. Реч је о кремастом намазу на бази кромпира и белог лука, једноставних састојака, али богатог укуса. Скордалија је идеална за све који желе да унесу дух Медитерана у свој дом и осете укус који подсећа на летње дане и мирис мора.
Рецепт за скордалију – грчки посни намаз са белим луком
Састојци:
500 г кромпира (ољуштеног и исеченог на коцкице)
80 г бланшираних бадема (или ољуштених ораха)
3 до 6 чена свежег или печеног белог лука
¼ шоље + 2 кашике свеже цеђеног лимуновог сока
¾ шоље грчког екстра девичанског маслиновог уља
Со по укусу
Припрема скордалије – корак по корак
Скувајте кромпир
Кромпир оперите, исеците на коцкице и кувајте у посољеној води док не омекша (око 10–15 минута). Оцедите га и исперите врелом водом, а затим оставите да се прохлади и да вишак влаге испари.
Направите пасту од белог лука и бадема
У сецкалици помешајте бадеме, бели лук, со и лимунов сок. Миксајте док не добијете глатку пасту.
Изгњечите кромпир и сједините састојке
Угњечите кромпир и постепено додајте половину маслиновог уља уз стално мешање. Потом умешајте пасту од белог лука и бадема, а затим додајте и остатак уља. Мешајте док не добијете глатку, баршунасту смесу. По потреби додајте још соли.
Сервирање
Скордалију пребаците у чинију за сервирање. Украсите је са мало маслиновог уља, сецканим першуном, зеленим луком или лимуновом корицом. Може се служити и топла и хладна, а идеално је да одстоји у фрижидеру 2–3 сата пре служења.
Савет више:
За савршен резултат, важно је да се скордалија добро избленда или измеша, како би се постигла права емулзија и спречила кисела нота у укусу. За разлику од класичног пире кромпира, скордалија се служи хладна и може се чувати у фрижидеру до четири дана.
(Курир)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ