Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НА БЛАГОВЕСТИ МОРАТЕ НАПРАВИТИ СКОРДАЛИЈУ: Рецепт за традиционални намаз који данас треба да се нађе на вашој трпези

Реч је о кремастом намазу на бази кромпира и белог лука, једноставних састојака, али очаравајућег укуса.

1744016529_Foto-Shutterstock-SPC-Blagovesti.jpg
Фото: Схуттерстоцк, СПЦ
Oglas

Православни верници данас обележавају празник Благовести, један од ретких дана током поста када је дозвољено конзумирање рибе. Осим оразника Цвети, ово је једини празник током Великог поста који омогућава да трпеза буде богатија и разноврснија.

Поред рибе, на благословеној трпези често се налази и скордалија, традиционални посни намаз који води порекло из Грчке, а савршено се слаже са рибом. Реч је о кремастом намазу на бази кромпира и белог лука, једноставних састојака, али богатог укуса. Скордалија је идеална за све који желе да унесу дух Медитерана у свој дом и осете укус који подсећа на летње дане и мирис мора.

Рецепт за скордалију – грчки посни намаз са белим луком

Састојци:

500 г кромпира (ољуштеног и исеченог на коцкице)
80 г бланшираних бадема (или ољуштених ораха)
3 до 6 чена свежег или печеног белог лука
¼ шоље + 2 кашике свеже цеђеног лимуновог сока
¾ шоље грчког екстра девичанског маслиновог уља
Со по укусу

Припрема скордалије – корак по корак

Скувајте кромпир

Кромпир оперите, исеците на коцкице и кувајте у посољеној води док не омекша (око 10–15 минута). Оцедите га и исперите врелом водом, а затим оставите да се прохлади и да вишак влаге испари.

Направите пасту од белог лука и бадема

У сецкалици помешајте бадеме, бели лук, со и лимунов сок. Миксајте док не добијете глатку пасту.

Oglas

Изгњечите кромпир и сједините састојке

Угњечите кромпир и постепено додајте половину маслиновог уља уз стално мешање. Потом умешајте пасту од белог лука и бадема, а затим додајте и остатак уља. Мешајте док не добијете глатку, баршунасту смесу. По потреби додајте још соли.

Сервирање

Скордалију пребаците у чинију за сервирање. Украсите је са мало маслиновог уља, сецканим першуном, зеленим луком или лимуновом корицом. Може се служити и топла и хладна, а идеално је да одстоји у фрижидеру 2–3 сата пре служења.

Савет више:

За савршен резултат, важно је да се скордалија добро избленда или измеша, како би се постигла права емулзија и спречила кисела нота у укусу. За разлику од класичног пире кромпира, скордалија се служи хладна и може се чувати у фрижидеру до четири дана.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО:

 

Oglas

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas