Ево када заиста треба да замените зачине.
Када сте последњи пут проверавали зачине које имате у кући? Иако зачини не могу да се покваре требало би да обратимо пажњу на неколико детаља.
Зачини би требало да буду јако мирисни, па уколико не осећате мирисе вероаватно нец́е бити довољно јак да правилно ароматизује храну.
Прочитајте још: Јефтино решење за КАМЕНАЦ: Овај ПРАХ имате сви у кухињи, а чини чуда! (РЕЦЕПТ)
Ако користите зачине у листу, попут першуна или љуске оригана, понекад је промена боје добар показатељ да је време да их замените. Цели зачини попут зрна бибера, алеве паприке и каранфилиц́а могу да трају од три до четири године. Млевени зачини могу трајати и до три године, али лиснато биље обично има рок трајања око годину дана.
Како да чувамо зачине?
Чувајте их у херметички затвореним кутијама, на тамном месту далеко од топлоте. Посипање зачина директно из кутије у шерпу у којој кувате то ће омогућити улазак топлоте, па ће се и брже променити њихова јака арома. Али уколико поспете зачине у руку пре него што их додате у храну остаће дуже свежи.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ