Датум који је исписан на паковању брашна не мора пуно да значи
Уколико не проводите пуно времена у кухињи или не спремате често јела са брашном, сигурно сте се запитали колико дуго може да стоји отворено и буде безбедно за употребу.
Брашно је прерађена намирница, која садржи мањи проценат влаге. Најбоље би било употребити га од 6 до 8 месеци након датума исписаног на амбалажи, док је целокупно најбоље употребљавати 4 до 6 месеци након истог.
Рок трајања можете продижити тако што ћете га држати у фрижидеру или у замрзивачу. Рецимо, чувањем брашна у фрижидеру можете му продижити рок и до годину дана, а држањем у замрзивачу и до две-три године.
Такође, потребно је да обратите пажњу и на врсту брашна - обично бело траје најдуже, док оно од целог зрна или интегрално има нешто краћи рок.
Како препознати да се брашно покварило?
Један од најчепћих показатеља јесте ужегао мирис. Ако приметите да је брашно попримило тај мирис, требало би да га баците. Такође, несумњив показатељ јесте промена боје или плесан. Није необично и ако уочите мољце. који су такође један од показатеља.
Топлота и сунчева светлост могу негативно да утичу и покваре брашно пре времена и датума утиснутог на паковсњу.
Зато би требало да га чувате на хладном и тамном месту.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ