Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

МАНАСТИРСКА КУХИЊА: Тајна монашког хлеба

Спој пшеничног и кукурузног брашна ствара савршену текстуру и укус, а уз мали трик из манастирске кухиње добићете мирисну векну којој нико неће одолети.

1739006314_215875_shutterstock-521528266_ls.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

У тишини манастирских кухиња, где се вековима меси хлеб као дар Богу и људима, крије се тајна савршеног залогаја – једноставан, али благословен спој пшеничног и кукурузног брашна. Овај хлеб није само храна, већ симбол скромности и љубави, начин да се кроз мирис печеног теста осети топлина дома и светост труда. Свака векна носи печат стрпљења, молитве и старе мудрости – а сада, уз рецепт који следи, и ви можете унети део тог духовног наслеђа у своју кухињу.

Састојци:

  • 600 г пшеничног брашна
  • 400 г кукурузног брашна
  • 2 кашичице соли
  • 1,5 кашика шећера
  • 600 мл топле воде
  • 40 г свежег квасца (или 10 г сувог квасца)
  • 2 кашике маслиновог уља
  • Мешавина маслиновог уља и воде за премазивање

Припрема:

У топлу воду додајте шећер и измрвљени квасац, па оставите 10–15 минута да се активира. У већој посуди помешајте пшенично и кукурузно брашно са сољу. Додајте надошли квасац и маслиново уље, па замесите глатко и еластично тесто (можете користити миксер са наставцима за тесто).

Покријте тесто чистом крпом и оставите га да нарасте око 45–60 минута, док не удвостручи волумен. Пребаците тесто на побрашњену површину, премесите га и обликујте векну или лопту и ставите у плех обложен папиром за печење. Оставите још 20 минута да одмори, а затим премажите површину мешавином маслиновог уља и воде.

Oglas

Пеците у претходно загрејаној рерни на 200°Ц око 40–45 минута, док не добије златно-смеђу боју и не зазвучи шупље када га куцнете одоздо. Оставите хлеб да се охлади на решетки пре сечења.

Овај хлеб ће имати хрскаву корицу и мекану унутрашњост, уз благу слаткасту ноту кукуруза, али уз доминантну структуру пшеничног брашна.

(Религија)

 

БОНУС ВИДЕО

Oglas

 

Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas