Ако сте љубитељ кафе, лето је прво време за ледену кафу
Када пожелите брзу ледену кафу, можете ћете једноставно да скувате кафу, додате лед, млеко или заслађивач. Ипак, ако желите да извучете максимум из свог напитка бариста има решење за вас.
Како да направите укусну ледену кафу код куће?
Користите превише воде
Уз било коју ледену кафу, лед у вашем напитку ц́е се неизбежно отопити, што ц́е довести до разблаженог напитка које може имати слаб, воденаст укус и текстуру.
Да бисте то спречили, скувајте кафу са јачим односом талога и воде. Типична препорука је 1 грам кафе на 16 грама воде, али када планирате да пијете ледену кафу, користите нешто јачи однос од 1:12 или двоструку јачину 1:8, предложио је бариста Мекарти за Хуфф Пост.
На тај начин ц́е напитак и даље имати јак укус чак и када додате лед почне да се топи.
Сипате вруц́у кафу преко леда
Додатни проблем разблаживања је уобичајена пракса преливања свеже скуване кафе преко леда - без да се претходно охлади.
- Ако се ваш вруц́и напитак сипа директно преко леда, то једноставно додаје више воде када се лед отопи, што доводи до слабијег пиц́а. Уместо тога, охладите кафу у фрижидеру пре него што је сипате преко леда.
БОНУС ВИДЕО