Oglas
· · Komentari: 0

Kako da napravite ukusnu ledenu kafu kod kuće? Baristi kažu da većina pravi dve greške

Ako ste ljubitelj kafe, leto je prvo vreme za ledenu kafu

1722346953_shutterstock_2467891625.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Kada poželite brzu ledenu kafu, možete ćete jednostavno da skuvate kafu, dodate led, mleko ili zaslađivač. Ipak, ako želite da izvučete maksimum iz svog napitka barista ima rešenje za vas. 

Kako da napravite ukusnu ledenu kafu kod kuće?

Koristite previše vode

Uz bilo koju ledenu kafu, led u vašem napitku će se neizbežno otopiti, što će dovesti do razblaženog napitka koje može imati slab, vodenast ukus i teksturu.

Da biste to sprečili, skuvajte kafu sa jačim odnosom taloga i vode. Tipična preporuka je 1 gram kafe na 16 grama vode, ali kada planirate da pijete ledenu kafu, koristite nešto jači odnos od 1:12 ili dvostruku jačinu 1:8, predložio je barista Mekarti za Huff Post. 

Na taj način će napitak i dalje imati jak ukus čak i kada dodate led počne da se topi.

Sipate vruću kafu preko leda

Dodatni problem razblaživanja je uobičajena praksa prelivanja sveže skuvane kafe preko leda - bez da se prethodno ohladi.

- Ako se vaš vrući napitak sipa direktno preko leda, to jednostavno dodaje više vode kada se led otopi, što dovodi do slabijeg pića. Umesto toga, ohladite kafu u frižideru pre nego što je sipate preko leda.

BONUS VIDEO


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas