Познато је да боја на ускршњим јајима изгледа лепше када је подлога односно јаје светлије. Зато смо вам спремили савет како да посветлите ваша ускршња јаја.
Суштина бељења јесте да се скида површински слој љуске, где остаје онај следећи, светлији. Међутим, тада је љуска мало осетљива. Можда нећете имати најтврђе јаје за Ускрс, али ћете имати најлепше!
Прочитајте још: ТРИК СА ШИБИЦАМА: Убаците их у воду у којој кувате јаја и решите проблем који мучи сваку домаћицу
Потребно вам је:
број јаја по жељи (увек скувајте које додатно, у случају да неко ипак пукне)
сирће
вода
мала цедиљка
сунђер (онај зелени део, али не јако оштар)
боје за јаја (какве волите)
уље за премазивање јаја
Упутство:
Претходно вече оставите јаја на собној температури. Шерпу такође изнесите у топлију просторију, ако је држите у хладном шпајзу. Иста прича и за сирће. Дакле, све треба да буде собне температуре.
Јаја оперите под тек млаком водом. Сложите их у велику шерпу, да не стоје једна на другом. Прелијте их са млаком водом, али мерите колико воде сипате. Сипајте на воду једнаку количину сирћета. Укључите ринглу на средњу јачину и оставите да вода проври. Када је вода проврла, смањите јачину рингле на толико да вода ври, али тек мало, да се виде мехурићи на површини, али слаби. Вода ће пенити и пена ће бити неке браон боје. Пену скидајте са цедиљком. Кувајте јаја око 10-15 минута.
Када су јаја кувана, налијте на ту воду и сирће и хладну воду. Оставите јаја да се мало прохладе, толико да вас не пеку у руци. Затим, узмите сунђер, па стружите благо љуску под слабим млазом воде. Оперите јаје и то је то што се бељења тиче.
Даље вам остаје да офарбате јаја по жељи, навици. Она неће бити савршено бела као она бела куповна јаја, али ће бити доста светлија него обична и боја ће изгледати много лепше на оваквим јајима!
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ