Gotovo da nema jela u koji se ne stavlja luk, ali nije svejedno koju vrstu koristite jer ova namirnica daje obrocima posebnu aromu.
Crni luk se najčešće koristi za pripremu kuvanih jela, ima najjači ukus u odnosu na ostale vrste, pa je zato najbolji izbor za većinu jela. Za razliku od njega, crveni luk ima najbolji ukus ako se ne kuva i idealan je za hamburgere, sendviče i salate, dok ljubičasti sadrži manje šećera i bogat je antioskidansima.
Slatki luk je sličan žutom, ali mu je ljuska narandžastija. Blagog je ukusa, pa može da se jede u sirovom stanju. Odličan je izbor za pripremu sosa od svežeg paradajza jer sadrži mnogo vode, a dobar je i u hamburgerima. U svežem stanju je najbolje konzumirati mladi luk jer je bogat vitaminima K i C.
Za beli luk se kaže da je prirodni antibiotik, ali mnogi ga izbegavaju zbog jakog ukusa. Najčešće se koristi za aromatizovanje jela, od kuvanih do ribljih specijaliteta ili za salate i sosove za meso. Ukoliko želite da iskoristite njegovu intenzivnu aromu, najbolje je da ga dodate u jelo pred kraj kuvanja, pre nego što isključite ringlu.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU