Сигурно сте чули изразе попут "карамелизовање", а мислили су на месо.
У случају да приликом читања неког рецепта нисте потпуно сигурни шта заправо треба да урадите са тестенином, месом, поврћем, пиринчем, шећером и осталим намирницама да би вам јело испало како је кувар замислио, ево малог подсетника:
Прочитајте још: Предлог за романтичну вечеру: Чоколадни мус је "лек за душу" (РЕЦЕПТ)
Карамелизовање:
У тигању са дебелим дном треба да загрејете шећер да постане течан и добије карамел боју. Често се, на пример, овај појам везује за припрему лука који се пропржи а затим поспе шећером и карамелизује. Прсте да полижеш!
Бардирање:
Увијање јела у сланиницу или прекривање кришкама сланине.
Бланширање:
Овај појам се углавном везује за припрему поврћа, а подразумева да, рецимо, парадајз ставите у кључалу воду, извадите га за мање од једног минута и потом ставите у лед. На тај начин ћете га лакше ољуштити.
Гратинирање:
То значи да јело треба да прелијете сосом, преко нарендате сир, а онда га ставите у рерну да се запече.
Прочитајте још: Пробајте: Најјефтинији зачин из кухиње најбоље ПЕРЕ прозоре!
Глазирање:
Јело или намирницу је потребно прелити екстрактом од рибе или меса, маслацем и шећером или фондом.