Oglas
· · Komentari: 0
SAVET

Domaćice, da li znate šta je gratiniranje, a šta GLAZIRANJE?

Sigurno ste čuli izraze poput "karamelizovanje", a mislili su na meso.

1633076968_Depositphotos_66190963_XL.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

U slučaju da prilikom čitanja nekog recepta niste potpuno sigurni šta zapravo treba da uradite sa testeninom, mesom, povrćem, pirinčem, šećerom i ostalim namirnicama da bi vam jelo ispalo kako je kuvar zamislio, evo malog podsetnika:

Pročitajte još: Predlog za romantičnu večeru: Čokoladni mus je "lek za dušu" (RECEPT)

Karamelizovanje:

U tiganju sa debelim dnom treba da zagrejete šećer da postane tečan i dobije karamel boju. Često se, na primer, ovaj pojam vezuje za pripremu luka koji se proprži a zatim pospe šećerom i karamelizuje. Prste da poližeš!

Al dente:
Izraz se odnosi na kuvanje testenine. To znači da treba da bude mekana, ali ne previše, kako biste mogli da je osetite pod zubima.

Bardiranje:

Uvijanje jela u slaninicu ili prekrivanje kriškama slanine.

Blanširanje:

Ovaj pojam se uglavnom vezuje za pripremu povrća, a podrazumeva da, recimo, paradajz stavite u ključalu vodu, izvadite ga za manje od jednog minuta i potom stavite u led. Na taj način ćete ga lakše oljuštiti.

Gratiniranje:

To znači da jelo treba da prelijete sosom, preko narendate sir, a onda ga stavite u rernu da se zapeče.

Pročitajte još: Probajte: Najjeftiniji začin iz kuhinje najbolje PERE prozore!

Glaziranje:

Jelo ili namirnicu je potrebno preliti ekstraktom od ribe ili mesa, maslacem i šećerom ili fondom.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas