Купус може да се спреми на више начина
Сладак купус је традиционално српско јело које можете да спремате са месом, али и без њега ако постите. Једноставне је припреме и јефтиних састојака, а у једној шерпи имате ручак за 2 дана.
Постоји и ирски рецепт за сладак купус који се прави са сланином, истопљеним путером и мускатним орашчићем који дају посебан шмек јелу, а и кратко печење има својих предности. Јело је укусније и хрскавије.
Ирски рецепт за сладак купус
- 1 купус
- 2 шнита сланине
- 2 кашичице млевеног мускатног орашчића
- 2 шоље воде
- 1/2 шоље винског сирћета
Припрема:
Купус исеците на коцкице, па ставите у шерпу и сипајте воду. Када прокључа, наставите да крчкате на тихој ватри док не омекша, још неких 10-15 минута. Сланину исеците, па пропржите у тигању док не постане хрскава. Извадите на убрус да се оцеди. Купус процедите, па ставите у ватросталну посуду, а затим прелијте истопљеним путером, сецканом сланином и мускатним орашчићем. Пеците у загрејаној рерни што ближе извору топлоте док јело не порумени, неких 5 минута. Посолите, побиберите и прелијте сирћетом.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ