Kupus može da se spremi na više načina
Sladak kupus je tradicionalno srpsko jelo koje možete da spremate sa mesom, ali i bez njega ako postite. Jednostavne je pripreme i jeftinih sastojaka, a u jednoj šerpi imate ručak za 2 dana.
Postoji i irski recept za sladak kupus koji se pravi sa slaninom, istopljenim puterom i muskatnim oraščićem koji daju poseban šmek jelu, a i kratko pečenje ima svojih prednosti. Jelo je ukusnije i hrskavije.
Irski recept za sladak kupus
- 1 kupus
- 2 šnita slanine
- 2 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
- 2 šolje vode
- 1/2 šolje vinskog sirćeta
Priprema:
Kupus isecite na kockice, pa stavite u šerpu i sipajte vodu. Kada proključa, nastavite da krčkate na tihoj vatri dok ne omekša, još nekih 10-15 minuta. Slaninu isecite, pa propržite u tiganju dok ne postane hrskava. Izvadite na ubrus da se ocedi. Kupus procedite, pa stavite u vatrostalnu posudu, a zatim prelijte istopljenim puterom, seckanom slaninom i muskatnim oraščićem. Pecite u zagrejanoj rerni što bliže izvoru toplote dok jelo ne porumeni, nekih 5 minuta. Posolite, pobiberite i prelijte sirćetom.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU