Да ли су вам потребне нове идеје за доручак или посластицу?
Ако волите палачинке постоји много њихових здравих верзија, а пред вама је једна од њих. Сласне су, а здраве и пуне антиоксиданса, главни састојци су лимун и мак.
Семенке мака су познате по томе што имају велику снагу када је у питању промовисање здравог варења, а лимун има висок садржај витамина Ц и влакана, што такође може да подржи здравље имунитета.
Палачинке са лимуном и маком
Састојци:
- 1 шоља овсеног брашна
- 1 кашичица прашка за пециво
- ½ кашичице соде бикарбоне
- ¼ кашичице соли
- 2 јаја
- ⅔ шоље грчког јогурта
- ¼ шоље лимуновог сока (сок од 2 мала лимуна)
- 2 кашике меда
- 1 кашичица ваниле
- 1 кашика мака
Прочитајте још: ЧИТАОЦИ КУВАЈУ: Ову питу од патлиџана ћете обожавати (РЕЦЕПТ)
Премаз од лимуна
- 2 јаја
- 1 жуманце
- ¼ шоље меда
- ⅓ шоље лимуновог сока
- ¼ кашичице соли
Припема премаза од лимуна:
Умутите јаја и жуманце. Додајте јаворов сируп, лимунов сок и поново умутите док не постане глатка смеса. Загрејте шерпу. Сипајте смесу од јаја и кувајте на лаганој ватри, непрестано мешајуц́и, док не почне да се згушњава, око 10 минута. Пазите да мешавина јаја не прокључа, немојте да прекувате, јер ц́е јаја постати грудваста. Требало би да има текстуру растреситог пудинга.
Палачинке:
Загрејте тигањ на средње ниској ватри. Умутите јаја, јогурт, лимунов сок, мед и ванилију. Додајте овсено брашно, прашак за пециво, соду бикарбону, со и мак. Лагано мешајте док се само не сједини.Ппремажите тепсију уљем и сипајте ¼ шоље теста у тигањ и спремите као обичне палачинке.
Послужите их уз смесу од лимиуна и грчки јогурт, а по жељи можете да их поспете и шец́ером у праху.
ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ