Један од најбољих укуса на свету.
Савршена идеја за доруча или ужину. Палента на мало другачији начин!
Састојци:
- 2 ½ шоље млека (600 мл), по избору
- 2 ½ шоље чорбе од поврћа (600 мл)
- 2 шоље паленте (320 г)
- 2 кашике несланог путера
- 1 кашичица соли
- ½ кашичице бибера
- ½ кашичице сушеног оригана
- ½ кашичице сушеног тимијана
- ½ кашичице сушеног рузмарина
- маслиново уље, за премазивање (ако се пече)
- 4 шоље уља каноле (960 мл), ако се пржи
За умак:
- ½ шоље мајонеза (120 г)
- 1 чешањ белог лука, млевен
- 1 кашика свежег першуна, сецканог
- 1 кашика лимуновог сока, соли по укусу бибер, по укусу
Припрема
Подмажите тепсију за печење непријањајућим спрејом. У средњем лонцу на јакој ватри додајте млеко и чорбу од поврћа и прокувајте. Умутите паленту и смањите ватру на малу, непрестано мутите око 5 минута, или док се сва течност не упије и док палента не постане кремаста. Додајте путер, со, бибер, оригано, тимијан и рузмарин и мешајте док се добро не сједини.
Прочитајте још: Зелени сок од ДВА САСТОЈКА који помаже бржем сагоревању масти у организму
Пребаците паленту у припремљен плех и равномерно распоредите шпатулом. Охладите најмање 2 сата или до 3 дана да се стегне. Ако печете, загрејте рерну на 220ºЦ.
Направите умак: помешајте мајонез, бели лук, першун и лимунов сок, со и бибер у малој чинији и мешајте док се добро не сједине. Охладите док не будете спремни за употребу.
Пажљиво окрените тепсију за печење на даску за сечење да ослободите паленту. Преполовите по дужини, а затим исеците на 22 "помфрита" једнаке величине, сваки дугачак око 10 цм и широк 2 цм). Ако се пече, лопатицом пренесите "помфрит" на решетке постављене на 2 плеха за печење. Обилно премажите маслиновим уљем. Пеците 30 минута, с тим да на половини времена треба да их окренете на другу страну да се равномерно запеку и порумене. Ако пржите, загрејте уље каноле у великом лонцу док не достигне 190ºЦ. Потопите "помфрит" у уље и пржите 2-4 минута, док не порумени и не постану хрскави. Извадите из уља и пребаците на тањир обложен папирним убрусима да се хлади најмање 5 минута.
Служите са умаком.
БОНУС ВИДЕО: