Jedan od najboljih ukusa na svetu.
Savršena ideja za doruča ili užinu. Palenta na malo drugačiji način!
Sastojci:
- 2 ½ šolje mleka (600 ml), po izboru
- 2 ½ šolje čorbe od povrća (600 ml)
- 2 šolje palente (320 g)
- 2 kašike neslanog putera
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice bibera
- ½ kašičice sušenog origana
- ½ kašičice sušenog timijana
- ½ kašičice sušenog ruzmarina
- maslinovo ulje, za premazivanje (ako se peče)
- 4 šolje ulja kanole (960 ml), ako se prži
Za umak:
- ½ šolje majoneza (120 g)
- 1 češanj belog luka, mleven
- 1 kašika svežeg peršuna, seckanog
- 1 kašika limunovog soka, soli po ukusu biber, po ukusu
Priprema
Podmažite tepsiju za pečenje neprijanjajućim sprejom. U srednjem loncu na jakoj vatri dodajte mleko i čorbu od povrća i prokuvajte. Umutite palentu i smanjite vatru na malu, neprestano mutite oko 5 minuta, ili dok se sva tečnost ne upije i dok palenta ne postane kremasta. Dodajte puter, so, biber, origano, timijan i ruzmarin i mešajte dok se dobro ne sjedini.
Pročitajte još: Zeleni sok od DVA SASTOJKA koji pomaže bržem sagorevanju masti u organizmu
Prebacite palentu u pripremljen pleh i ravnomerno rasporedite špatulom. Ohladite najmanje 2 sata ili do 3 dana da se stegne. Ako pečete, zagrejte rernu na 220ºC.
Napravite umak: pomešajte majonez, beli luk, peršun i limunov sok, so i biber u maloj činiji i mešajte dok se dobro ne sjedine. Ohladite dok ne budete spremni za upotrebu.
Pažljivo okrenite tepsiju za pečenje na dasku za sečenje da oslobodite palentu. Prepolovite po dužini, a zatim isecite na 22 "pomfrita" jednake veličine, svaki dugačak oko 10 cm i širok 2 cm). Ako se peče, lopaticom prenesite "pomfrit" na rešetke postavljene na 2 pleha za pečenje. Obilno premažite maslinovim uljem. Pecite 30 minuta, s tim da na polovini vremena treba da ih okrenete na drugu stranu da se ravnomerno zapeku i porumene. Ako pržite, zagrejte ulje kanole u velikom loncu dok ne dostigne 190ºC. Potopite "pomfrit" u ulje i pržite 2-4 minuta, dok ne porumeni i ne postanu hrskavi. Izvadite iz ulja i prebacite na tanjir obložen papirnim ubrusima da se hladi najmanje 5 minuta.
Služite sa umakom.
BONUS VIDEO: