Сиромаштво је било саставни део средњовековних Срба, то је изнедрило осмишљавање јела која су била "мало за очи, много за тело"
Средњовеквони Срби су спремали храну која се састојала од највише 3 намирнице (јер није било више), али која је била енергетски вредна и умела је да да снагу све до ручка. Ево о којим јелима је реч:
Проја нас је отхранила
Фото: Схуттерстоцк
Доручак старих Срба обично се састојао од супа и каша од ражи, овса и јечма. Оне су се припремале на води или евентуално са мало млека (ако се имало).
У њих су додаване биљке као зачини мада, генерално, поврће није било “на цени”. Звало се зеље, а када би помињали “љуто зеље” стари Срби су мислили на лук и роткве. У овај “чорбуљак” за празник би се убацио и по који комад меса.
Друга “варијанта” традиционалног доручка “обичног Србина” укључивала је хлеб… много хлеба, пише Историјски забавник.
Цицвара
Данашњи начин припреме:
За израду овог старог јела потребна вам је вода, млеко, сир (или кајмак), кукурузно брашно и мало соли.
Млеко и вода се прокувају, па се у то дода сир и смеса се остави да поново прокува. Онда се температура смањи и у то сипа кукурузно брашно и све се остави да се крчка на тихој ватри око 10-ак минута.
Фото: Схуттерстоцк
Попара
Данашњи начин припреме:
За попару вам треба стари хлеб, кајмак и сир, вода и со (неко ставља и млеко). Посољена вода се кува док не прокључа, па се у њу дода млеко (ко ставља) и стари хлеб.
Смеса се промеша и остави на тихој ватри, па кад хлеб набубри у то се дода сир и кајмак и сачека се да се они лепо истопе.
Качамак
Данашњи начин припреме:
Качамак је традиционални српски доручак за који вам треба кукурузног брашна, воде, соли, кајмака и тврдог сира. Вода се прокључа и онда се у њу, на средину посуде сипа кукурузно брашно. Не треба мешати већ пустити да се формира “осртво” од брашна у води. Затим, танком оклагијом или варјачом смеса се издуби на средини како би се ту формирао отвор. Брашно се посоли по површини и све се остави да ври око 25 минута.
Након тога, вода се одлије у други суд, а преостала смеса се снажно меша варјачом док се не уједначи. Измешани качамак поравнајте у лонцу и вратите кратко на ватру. Када смеса пође навише, склоните са шпорета и изручите тесто на припремљену подлогу. Док се качамак хлади растопите кајмак (или евентуално маслац) и издробите сир у посебну посуду.
Јачим концем сеците танке слојеве качамака и ређајте их у чинију, преливајте кајмаком и сиром док не потрошите све. Последњи слој поспите сиром.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ